POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [29.09.2019, 19:19:51] • Polska

abC odporności na jesień

abC odporności na jesień

fot. Organizator

Jesień to okres przejściowy, w którym bardzo łatwo o przeziębienia. Organizm musi się odzwyczaić od letnich, ciepłych nocy, a przyzwyczaić do chłodniejszych poranków i mniejszej ilości słońca. Warto więc pomóc sobie i w trosce o własne zdrowie i samopoczucie, uzupełnić codzienną dietę w wartościowe składniki odżywcze, w tym antyoksydanty, które w szczególny sposób wspierają budowanie odporności.

Dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podpowiada, jak wzmocnić układ immunologiczny: Jednym z ważnych elementów codziennej diety, także w okresie jesiennym, są antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się komórek oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, wzmacniając jednocześnie odporność. Jednym z antyoksydantów jest dobrze znana witamina C, której dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 80 mg, choć nieraz może być ono większe, jak w przypadku seniorów czy osób aktywnych fizycznie. Ważna jest także pora roku – okres jesienny sprzyja osłabieniu, a co za tym idzie, przeziębieniom. Regularne przyjmowanie witaminy C, będącej jednym z antyoksydantów, może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania u dorosłych o 8%, zaś u dzieci o prawie 14%. Ponadto zmniejsza ona uczucie zmęczenia i znużenia, które często towarzyszy nam jesienią. Witaminę C możemy jedynie uzupełniać wraz z pożywieniem, gdyż ludzki organizm nie jest w stanie jej wytworzyć. Na szczęście wiele produktów owocowo-warzywnych zawiera tę witaminę, dzięki czemu możemy ją dostarczać we właściwych ilościach, zachowując jednocześnie różnorodność przyjmowanych pokarmów.

Gdzie szukać witaminy C?
Nie zawsze kojarzymy poszczególne produkty rolno-spożywcze z określonymi składnikami, w tym z witaminą C. Przykładowo, choć kalafior nie jest z nią kojarzony, zawiera jej aż 69 mg w 100 g, co stanowi ok. 86% dziennego zapotrzebowania. Jak wyjaśnia dr Włodarek: Choć najczęściej to cytrynę, pomarańczę czy sok pomarańczowy kojarzymy z witaminą C, to jednak w sklepie odnajdziemy wiele innych produktów, które zawierają jej większe ilości. Świetnym przykładem jest czarna porzeczka – 100 g tego owocu to aż 182,6 mg witaminy C, czyli 228% dziennego zapotrzebowania. Do tego mamy jeszcze czerwoną porzeczkę, aronię, granat, kiwi, czy jagodę kamczacką. Po stronie warzyw zaś warto sięgać po szpinak, jarmuż, czy właśnie kalafior. I choć okres jesienny nie kojarzy nam się ze świeżymi warzywami i owocami, należy pamiętać, że ich przetwory, takie jak soki, smoothies, czy mrożonki, także stanowią uzupełnienie codziennej diety w wartości odżywcze. Witaminę C możemy odnaleźć w wielu produktach owocowo-warzywnych, w czym pomocne są oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. W tym przydatny jest System Jakości Certyfikowany Produkt (CP), dedykowany jakościowym przetworom z owoców i warzyw, które mogą takie oświadczenia zawierać.

Czego dowiemy się z oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych?
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne to informacje, które wskazują występowanie danego składnika odżywczego oraz jego pozytywnego wpływu na funkcjonowanie organizmu. Przykładowo, produkt bogaty w witaminę C, oznaczony logotypem Certyfikowany Produkt (CP), będzie miał na etykiecie taką informację, jak:
- źródło witaminy C
- witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest jednocześnie potwierdzeniem dla nas, że wyróżniony składnik odżywczy faktycznie występuje w danym produkcie, gdyż każdy musi być odpowiednio przebadany przed przystąpieniem do Systemu Jakości. Jeśli więc w okresie jesiennym poszukujemy dodatkowych źródeł witaminy C, wzmacniającej odporność, warto poszukać najpierw oznaczenia Certyfikowany Produkt (CP) i sprawdzić, jakie wartości odżywcze wskazuje i jak wspierają one funkcjonowanie organizmu.
Więcej informacji znajduje się na stronie www.certyfikowanyprodukt.pl/


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■