POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.03.2020, 16:05:20] • Polska

Przepis kulinarny marki Halina Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Przepis kulinarny marki Halina Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

fot. Organizator

Przepis na wegetariańskie klopsiki z czerwonej soczewicy marki Halina, podawane z pomidorowym sosem i francuskim specjałem – ratatouille. Z pewnością będzie to niezwykle atrakcyjna propozycja na wiosenny, lekki obiad, który umili chwile spędzone w domu.

Składniki:
Klopsiki;
- 200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól i pieprz
- oliwa

Ratatouille:
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- suszony tymianek
- sól i pieprz
- oliwa

Sos pomidorowy:
- sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- sól i pieprz
- oliwa

Wykonanie:
1. Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
3. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
4. Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■