POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [13.09.2020, 08:19:25] • Polska

Sezon na dynię czas zacząć!

Sezon na dynię czas zacząć!

fot. Organizator

Jesień tuż, tuż! A wraz z nią przychodzi sezon na jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych – dynię. Duża, mocno pomarańczowa, delikatna w smaku i niezwykle wartościowa w składniki odżywcze. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest uniwersalność: dynię wykorzystamy jako dodatek lub jako główny składnik dania, zarówno na słono i słodko. Przedstawiamy kilka kulinarnych inspiracji na mocno dyniowe, wczesnojesienne potrawy.

Dlaczego warto, by dynia pojawiła się w naszym jesiennym jadłospisie? Osoby będące na diecie lub preferujące lekkie dania z pewnością docenią to, że dynia zawiera dużo błonnika, ułatwiającego trawienie i jest niskokaloryczna – można zatem przygotować posiłki bez obawy o utratę linii. To także świetny „wspomagacz” przy co raz niższej temperaturze, ponieważ jest źródłem witaminy C i cynku, wspomagających odporność. Nie bez znaczenia jest także zawarta w dyni witamina A i E, wpływających na dobrą kondycję skóry. Istnieje kilka podstawowych odmian dyń jadalnych: zwyczajna, japońska hokkaido, makaronowa i piżmowa. Każdy rodzaj dyni nadaje się do nieco innych potraw, między innymi ze względu na ich strukturę, inaczej wyczuwalny smak czy sposób obróbki.

Dynia zwyczajna – olbrzymia
Zwana także polską, dynia zwyczajna potrafi osiągać duże rozmiary. To właśnie tę odmianę wykorzystujemy jako ozdoby na halloween. Charakteryzuje się grubą, soczyście pomarańczową skórką i okrągłym kształtem. Jest to najmniej esencjonalna ze wszystkich dyń, z tego względu polecana jest na dobrze doprawione zupy, kremy, sosy i przetwory.
– Z tego rodzaju dyni możemy z niej przygotować mocno pomarańczową i rozgrzewającą zupę-krem z soczewicą czerwoną oraz marchewką, doprawioną imbirem i pieprzem czarnym. Sprawdzi się także w roli pasty kanapkowej, wzbogaconej ugotowaną ciecierzycą i świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.
Dynia olbrzymia ma swoje szczególne miejsce w tradycyjnej kuchni ormiańskiej. Ghapama to danie, w którym główną rolę ma właśnie dynia, nadziewana ryżem basmati oraz bakaliami i symbolizuje tam dostatnie życie.

Drobna dynia hokkaido
To zdecydowanie jedna z najchętniej wybieranych dyń. Zawdzięcza to przede wszystkim szybką obróbką – dyni hokkaido nie trzeba obierać z cienkiej skórki. Wystarczy ją tylko pokroić, ponieważ skórka zmiękcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Odmiana hokkaido jest przyjemnie słodka w smaku, można ją zatem wykorzystać do dyniowych deserów, na przykład w formie sernika, muffinek lub pieczonych pączków. Dynia hokkaido sprawdzi się także jako dodatek do mięs w postaci dyniowego puree, jako alternatywy dla ziemniaków lub w formie farszu do wegetariańskich pierogów. Sprawdzi się też jako składnik mocno kolorowej sałatki z kaszą pęczak, pomidorkami koktajlowymi, świeżym szpinakiem i fetą.

Podłużna dynia makaronowa
Jak sama nazwa wskazuje: z tej odmiany dyni zwyczajnej przygotujemy pyszne dania makaronowe, zastępując zwykły pszenny makaron miąższem z dyni. A to za sprawą formy, w jakiej występują jej włókna: cienkie i długie, po obróbce termicznej przypominają makaron do spaghetti. Stąd najpopularniejszą potrawą z tego rodzaju dyni jest warzywna wersja spaghetti, z wydrążonymi włóknami zamiast makaronu, pokrojonymi pomidorami doprawionymi bazylią i oregano oraz parmezanem. Sprawdzi się też doskonale w formie zapiekanej z mięsem mielonym i kremowym sosem śmietankowym.

Dynia-gruszka piżmowa
Jest to dynia średniej wielkości, kształtem do złudzenia przypominająca gruszkę. Posiada najmniejszą ilość pestek ze wszystkim dyń.

- Jej miąższ posiada słodkawy smak, stąd może być wykorzystywana także w daniach na słodko, szczególnie ciastach i babeczkach. Jest idealna do faszerowania, np. ryżem białym, z dodatkami: grzybami i kurczakiem, zapiekana z tartym parmezanem – zaznacza ekspert marki Halina

Ze względu na dużą ilość zwartego miąższu przyrządzimy z niej pyszne pieczone frytki, które pokochają fani słodkich frytek z batatów.

Kulinarny sezon na dynie warto wykorzystać szczególnie, jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, ale też zadowolenie bliskich lub gości. Z dyni przyrządzimy niezwykle smaczne i oryginalne potrawy, ale też słodkie wypieki do kawy lub herbaty. Należy tylko pamiętać o tym, że dynia dyni nierówna i przed wejściem do sklepu trzeba zastanowić się, który rodzaj wybrać. A później przygotować ją według naszych kulinarnych gustów.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■