POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [13.12.2020, 18:00:59] • Polska

Naturalnie smaczne Święta!

Naturalnie smaczne Święta!

fot. Organizator

Jak co roku, przed nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia wszyscy myślimy o naszych bliskich. Tym jak ich kulinarnie zaskoczyć. Co dobrego podać na wigilijnym, świątecznym stole. Planując kuchenne, świąteczne prace stawiamy na tradycję, ale w tym roku szczególnie staramy się dobierać potrawy wzmacniające odporność. Wybieramy produkty naturalne, wysokiej jakości, które są wartościowe dla naszego zdrowia, ale również dostarczają wyjątkowego smaku. Jednym z takich produktów jest olej rzepakowy. Tłoczony z pięknego złotego rzepaku, o neutralnym kolorze i smaku sprawdzi się podczas przygotowywania pieczeni, sałat, świątecznych ciast.

To bogate źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych: omega-6 i omega-3. Stanowią one blisko 30 % składu oleju. Dodatkowym plusem jest stosunek obu kwasów do siebie, który wynosi 2:1 i jest idealny z punktu widzenia żywieniowego.

Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych z punktu widzenia żywieniowego nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera za to aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek.

Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na atrakcyjność oleju rzepakowego, stanowią obecne w nim witaminy: E i K. Bogaty skład, uniwersalność w użyciu sprawia, że olej rzepakowy sprawdzi się w przyrządzaniu wielu świątecznych potraw, których smak nie tylko zaskoczy Twoich bliskich ale też zapamiętają je przez długi czas!

OPINIA EKSPERTA Andrzej Polan, ambasador
Święta czas cudny, rodzinny, pełen prezentów, życzeń i dobrego jedzenia. Olej rzepakowy jest stałym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Moje propozycje to rodzaj zachęty, żeby skorzystać z jego walorów i przygotować dodatkowo dania z poza menu, które już pewnie zaplanowaliście. Zapewniam, będą to hity na Waszych stołach! Potrawy przygotowywane z myślą o najbliższych osobach smakują najlepiej. Życzę Państwu, żeby było smacznie, zdrowo i rodzinnie!

Pierogi ziemniaczane ze smażoną kapustą kiszoną, przepis według Andrzeja Polana
Składniki:
CIASTO:
• 400 g mąka
• 4 jajka
• 50 ml gorąca woda
• 1 łyżka ocet
• szczypta soli
FARSZ:
• 3-4 ziemniaki (gotowane przeciśnięte przez praskę)
• 1 cebula
• olej rzepakowy do smażenia
• czarny pieprz, sól
KAPUSTA ZASMAŻANA:
• 300 g kapusty kiszonej
• 1 łyżka miód
• kminek mielony do smaku
• olej rzepakowy do smażenia
• czarny świeżo mielony pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z solą, robimy tradycyjny dołek do którego wbijamy jajka, wlewamy gorącą wodę i ocet. Widelcem na początku a później już własną dłonią wszystko razem mieszamy, wyrabiamy chwilę i odstawiamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy min. na 30 minut. Po tym czasie ciasto stanie się elastyczne. Raz jeszcze wyrabiamy w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy i lepimy pierogi.

Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę na mocno żółty kolor, łączymy z przeciśniętymi ziemniakami, doprawiamy solidnie czarnym pieprzem i delikatnie solą. prosta historia i tyle. Farsz dzielimy na porcje jakie nam odpowiadają. Układamy na cieście i sklejamy pierogi. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 1 łyżki rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej. To zagwarantuje, że pierogi nam się nie będą rozlepiać i po wyjęciu w oczekiwaniu na gości wysychać.

Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę na mocno żółty kolor, łączymy z przeciśniętymi ziemniakami, doprawiamy solidnie czarnym pieprzem i delikatnie solą. Prosta historia i tyle. Farsz dzielimy na porcje jakie nam odpowiadają. Układamy na cieście i sklejamy pierogi. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżki rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej. To zagwarantuje, że pierogi nam się nie będą rozlepiać i po wyjęciu w oczekiwaniu na gości wysychać.

Smażone ptysie z kremem chałwowym, makiem i orzechami, przepis według Andrzeja Polana
Składniki:
CIASTO:
• 1szkl. mąki
• 1szkl. wody
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 4 jajka
• 100 g masła
• olej rzepakowy
KREM:
• 200 g chałwa
• 200 g czekolada biała
• 200 ml śmietanka 30%
POLEWA ORZECHOWA:
• 100 ml miodu
• 200 g orzechów laskowych prażonych
• 1 łyżka maku

Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym. Dodajemy masło, rozpuszczamy i dolewamy do garnka. Dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy kilka minut, aż masa stanie się jednolita, a na dnie garnka zacznie pojawiać się biały nalot. Wyjmujemy ciasto z garnka, studzimy i mikserem wcieramy pojedynczo jajka. Masę szprycujemy na papier pergaminowy, nieduże kulki. Olej rozgrzewamy i wrzucamy pergaminowe papierki z masą ptysiową. W trakcie smażenia przekładamy na drugą stronę. Pergamin zdejmujemy, przyda nam się dla kolejnych ptysiów.

Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i odstawiamy na chwilę aby temperatury czekolady i śmietanki się wyrównały. Mieszamy i dodajemy startą na tarce chałwę. mieszamy i studzimy. Kremem napełniamy usmażone ptysie.

Miód podgrzewamy i dodajemy orzechy. Usmażone, nadziane kremem chałwowym ptysie układamy niczym piramidkę, Polewamy miodem z orzechami i posypujemy makiem na szczęście.

Anna Skwierzyńska
Project Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■