POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [24.12.2020, 11:43:24] • Polska

Tradycyjne dania z makaronem, które podbiją wigilijny stół

Tradycyjne dania z makaronem, które podbiją wigilijny stół

fot. Organizator

12 potraw na wigilijnym stole – to tradycja, którą zna chyba każdy. W różnych kombinacjach i wydaniach na naszych stołach królują stali bywalcy, np. kapusta, grzyby, pierogi a także… makaron. Czasem są to łazanki jako propozycja na słono, a niekiedy makaron z bakaliami na słodko. Jakie makaronowe dania przygotować, żeby oczarować wszystkich? Warto skorzystać z niezawodnych, tradycyjnych przepisów, które znały nawet nasze babcie.

Na początek dobra rada – zanim zabierzecie się za domowe przygotowania, szczególnie te kulinarne, porozmawiajcie wspólnie o świątecznych tradycjach kultywowanych w Waszym domu. Zaangażujcie w zabawę najmłodszych i przekonajcie ich, że świąteczne rytuały to nie żaden obowiązek, a raczej długo wyczekiwane atrakcje. W ten sposób zagwarantujecie sobie mnóstwo zabawy i wspomnień, a także skorych do pomocy ochotników na każde kolejne święta. A skoro mowa o tradycjach – czy wiecie, co powinno znaleźć się wśród potraw na klasycznym, polskim stole wigilijnym?

Dań, które znajdują się w zwyczajowym, świątecznym menu, może wymienić wiele. To barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, kompot z suszu, kutia, makowiec czy piernik, a także wiele, wiele więcej – zależy to od regionu i domowych upodobań. Ale w całej Polsce wśród świątecznych potraw ogromną popularnością cieszą się także te z makaronem. Mowa tu oczywiście o łazankach i nieco słodszej odsłonie makaronu – z bakaliami, makiem, a nawet skórką pomarańczową.

Jeśli Wasz rodzinny przepis na starej kartce zapodział się albo nie pamiętacie szczegółów – gorąco polecamy dwa poniższe, sprawdzone przepisy na wigilijne dania z makaronem. Obiecujemy, że z Lubellą, potrawy na świątecznym stole będą cieszyć oko i podniebienie. A więc do dzieła!

Ps. Zapytajcie najmłodszych domowników, które z wigilijnych potraw smakują im najbardziej i poproście ich, by uczestniczyli w ich przygotowaniu. Dzięki temu, dzieci podejdą z entuzjazmem do pomocy w gotowaniu swoich ulubionych dań, zaś dorośli będą mieli dodatkową parę rąk do pomocy. Na początek, młodzi kucharze mogą otrzymać najprostsze zadania – wsypać do miseczki wszystkie bakalie i wymieszać lub dzielnie podsypywać mąką blat, na którym rodzic wyrabia ciasto. Szczególnie łatwo będzie zaangażować dzieci w przygotowanie dań makaronowych, z racji ich prostoty i krótkiego czasu przygotowania. A jaki uśmiech zagości na dziecięcej twarzy, kiedy wszyscy goście przy wigilijnym stole usłyszą, że to danie ma młodszego współautora!

Łazanki z kapustą i grzybami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
• 200 g makaronu Lubella Łazanki
• 400 g kapusty kiszonej
• 20 g suszonych podgrzybków
• 2 szklanki wrzątku
• 2 łyżki suszonej włoszczyzny

• 1 listek laurowy
• 4 ziela angielskie
• szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron Lubella Łazanki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
2. Suszone grzybki przełożyć do garnka wraz z dodatkiem listka laurowego oraz ziela, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie gotować przez kolejne 15 minut.
3. W międzyczasie kapustę drobno posiekać, dodać do grzybków, wsypać suszoną włoszczyznę, zakryć i dusić 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
4. Na koniec dodać ugotowane łazanki wraz z wodą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Makaron z makiem, miodem i bakaliami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
• 300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki
• 200 ml mleka
• 150 g mielonego maku
• 70 g skórki pomarańczowej
• 70 g migdałów w płatkach
• 50 g rodzynek
• 50 g masła
• 3 łyżki miodu
• 5 kropli aromatu migdałowego
Przygotowanie:
1. Makaron Lubella Gniazda Wstążki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
2. W międzyczasie mleko wlać do rondelka, zagotować, wsypać mielony mak, rodzynki, aromat migdałowy i gotować do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.
3. Odstawić z ognia, dodać skórkę z cytryny, płatki migdałów, miód, ugotowany makaron wraz z wodą i całość wymieszać.
4. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

PR Hub
Marta Gryglewicz, Account Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■