POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [13.02.2021, 23:07:56] • Świnoujście

Walentynkowa kolacja w wersji fit

Walentynkowa kolacja w wersji fit

fot. Organizator

Masz w planach walentynkową kolację, ale wiesz, że Twoja druga połówka jest na diecie i boisz się, że zamiast wywołać radość, popełnisz dietetyczne faux pas? Nic z tych rzeczy! Mamy dla Ciebie pyszne propozycje, z których każda to nie więcej niż 400 kcal na porcję. Skomponujesz z nich nietuzinkową kolację - przystawka i dwa dania i jeszcze zostanie miejsce na mały bonus w postacie słodkiego upominku. Wszystko to bez obaw, że zaserwujesz ukochanej osobie bombę kaloryczną.

Warto wykorzystać fakt, że tegoroczne Walentynki wypadają w weekend. Mamy więc nieco więcej czasu na przygotowanie kilkudaniowej kolacji, a nieocenionym źródłem inspiracji może być Cookidoo® – platforma z przepisami na Thermomix®, gdzie z pomocą kilku najnowszych kolekcji z przepisami na lekkie kolacje, bez trudu skomponujesz oryginalne, walentynkowe menu.

Na dobry początek miłego wieczoru
W menu na wyjątkowe okazje nie może zabraknąć przystawki. W tej roli świetnie sprawdzą się domowej roboty focaccie z aromatycznym rozmarynem, ale w wersji z pełnoziarnistą mąką. Idealnym uzupełnieniem dla chrupiących chlebków we włoskim stylu będą lekkie pasty – klasyczny hummus, pasta z suszonych pomidorów albo z prażonego słonecznika, czy z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Niemałym zaskoczeniem będzie też podanie jako przystawki kalarepy – czasem niedocenianej, ale niezwykle zdrowej, połączonej z warzywnym sosem przypominającym ten znany z przepisu na rybę po grecku.

Kalarepa à la ryba po grecku
(TM6, TM5)

Składniki
600 g kalarepy, obranej, przekrojonej na pół, pokrojonej w 0,5-1 cm półplastry
1½ łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
2½ łyżeczki soli
200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
30 g oliwy z oliwek
150 g wody
50 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
½ łyżeczki oregano, suszonego

Przygotowanie

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g kalarepy, oprószyć ½ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką soli, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 300 g kalarepy, oprószyć ½ łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką soli, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i cukinię, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę, wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, kmin rzymski, oregano, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki soli. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/ /obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze kalarepę przełożyć na półmisek, polać sosem warzywnym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Kalarepę oprószyć pieprzem i solą i ugotować na parze.
2. Cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. W garnku rozgrzać oliwę i przełożyć do niej starte warzywa.
3. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, kmin rzymski, oregano, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem aż waryzwa będą miękkie. Ugotowaną na parze kalarepę przełożyć na półmisek, polać sosem warzywnym. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka
• Małych, młodych cukinii o miękkiej skórce nie trzeba obierać. Duże cukinie o twardej skórce należy obrać i pozbawić części

Pierwsze danie na rozgrzanie atmosfery
Fakt, że święto zakochanych przypada na zimowy miesiąc sprawia, że w menu walentynkowej kolacji nie może zabraknąć rozgrzewającego elementu. Tę rolę idealnie spełniają aromatyczne zupy. I tu znów możemy postawić na włoski akcent, czyli minestrone – klastyczne, warzywne z parmezanem lub z kurczakiem. Z kolei, miłośników orientu zachwyci z pewnością azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym. Ciekawą opcją będzie też rozgrzewająca zupa z kurczakiem i dodatkiem kaszy bulgur.

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem i kaszą bulgur
(TM6, TM5)

Składniki
300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 0,5 cm paski
50 g sosu sojowego
½-1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
3 ząbki czosnku
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
50 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka kolendry, mielonej
20 g oleju sezamowego
800 g wody
20 g koncentratu pomidorowego
1½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
¼-½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
¾ łyżki sosu sambal oelek (opcjonalnie) lub ¾ łyżki sosu sriracha (opcjonalnie)
100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub ósemki
100 g różyczek brokułu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
70 g kaszy bulgur, drobnoziarnistej, o czasie gotowania 8-10 min
liście kolendry, świeże, do dekoracji

Przygotowanie

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos sojowy, wymieszać, odstawić do lodówki na ok. 30 min.
2. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, czosnek, marchewkę i jabłko, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać mieloną kolendrę i olej sezamowy, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
4. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu drobiowego i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej zamarynowanego kurczaka, gotować na parze 17 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać pieczarki, brokuły, sos sambal oelek i kaszę bulgur, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować 6 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze kurczaka przełożyć do misek, uzupełnić zupą do pełna, udekorować liśćmi kolendry i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Kurczaka wymieszać z sosem sojowym, odstawić do lodówki na ok. 30 min.
2. Papryczkę chili, czosnek, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka.
3. Dodać mieloną kolendrę i olej sezamowy, dusić kilka minut.
4. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu drobiowego i sól. Gotować ok 20 minut.
5. Kurczaka ugotować na parze.
6. Do ugotowanych warzyw dodać pieczarki, brokuły, sos sambal oelek i kaszę bulgur, ponownie gotować kolejne 10 minut. Ugotowanego na parze kurczaka przełożyć do misek, uzupełnić zupą do pełna, udekorować liśćmi kolendry i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka
• Papryczki chili zależnie od odmiany, kraju pochodzenia oraz pory roku mogą różnić się intensywnością pikantnego smaku i aromatu. Przed przystąpieniem do wykonania przepisu należy sprawdzić intensywność papryczki oraz dostosować jej ilość w punkcie 2. do własnych preferencji.
• Do przygotowania zupy nie należy używać gruboziarnistej kaszy bulgur.

Danie główne pełne miłości
Rozgrzewka za nami – czas na danie główne! Dobrym pomysłem będą różne zdrowe zapiekanki jak na przykład zapiekanka z kaszy gryczanej z cukinią, serem feta, udekorowana kolorem miłości, czyli pomidorkami koktajlowymi. W jadłospisie wszystkich dbających o dietę zwykle nie brakuje lekkich sałatek, więc i w menu walentynkowym może dla nich znaleźć się miejsce. Idealnie sprawdzą się sałatki z dodatkiem owoców granatu, który nie dość, że jest bardzo zdrowy – bogaty w selen, potas, miedź, cynk), to jeszcze zaliczany jest do naturalnych afrodyzjaków. Naszą pierwszą propozycją jest sałatka z kaszą bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto. Druga opcja – także z kaszą bulgur to sałatka z dodatkiem szpinaku, sera feta i czarnych oliwek.

Zapiekanka z kaszy gryczanej
(TM6, TM5)

Składniki
1000 g wody
100 g kaszy gryczanej, prażonej
bułka tarta, ilość do oprószenia formy
50 g cebuli, przekrojonej na pół
30 g masła
200 g cukinii, obranej, pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
1 jajko
250 g sera feta, pokrojonego na kawałki
½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
¼-½ łyżeczki soli
pomidorki koktajlowe, ilość do dekoracji (ok. 5-10 szt.)

Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać masło, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
5. Dodać cukinię, gotować 8 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać ugotowaną kaszę, jajko, ser feta, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać 5 s//obr. 3. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i przykryć folią aluminiową.
7. Piec 30 min (200°C). Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i zmniejszyć temp. do 190°C, piec kolejne 15-25 min. Upieczoną zapiekankę odstawić na ok. 15 min. Zapiekankę z kaszy gryczanej podawać jako danie główne.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
3. Cebulę posiekać, dusić kilka minut na maśle w garnku.
4. Dodać cukinię, gotować aż zmięknie.
5. Dodać ugotowaną kaszę, jajko, ser feta, zioła prowansalskie, pieprz i sól, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i przykryć folią aluminiową.
6. Piec 30 min (200°C). Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i zmniejszyć temp. do 190°C, piec kolejne 15-25 min. Upieczoną zapiekankę odstawić na ok. 15 min. Zapiekankę z kaszy gryczanej podawać jako danie główne.

Słodki podarunek od serca
W święto zakochanych nie może zabraknąć prezentów od serca – nawet tych drobnych. Te przygotowane własnoręcznie cieszą najbardziej. Nawet jeśli nasza druga połówka bardzo dba o figurę, warto w tym wyjątkowym dniu pokusić się o małe odstępstwo od diety i pozwolić sobie na maleńką słodycz. Nie trzeba bowiem od razu pochłaniać całego deseru z bitą śmietaną, czy wielkiego kawałka tortu. Małe, urocze trufle będą idealnym zwieńczeniem wyjątkowej kolacji. Zwłaszcza, że przygotowanie ich krok po kroku z platformą Cookidoo® jest bajecznie proste!

Trufle kokosowe z białą czekoladą
(TM6, TM5)

Składniki
100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
150 g kaszy jaglanej
wrząca woda, do opłukania kaszy
250 g wody
40 g oleju kokosowego
150 g wiórków kokosowych
40 g miodu (opcjonalnie)
20 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sito o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą.
3. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, gotować 15 min/100°C/obr. 2.
4. Dodać rozdrobnioną czekoladę, olej, 100 g wiórków kokosowych, miód i likier, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min (masa nadal powinna być lekko ciepła).
5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz, odważyć na niego pozostałe 50 g wiórków kokosowych. Z ciepłej masy jaglanej formować kulki wielkości orzecha włoskiego (26 szt.) i obtaczać je w odważonych wiórkach kokosowych (patrz wskazówka). Pozostawić do całkowitego ostudzenia na ok. 15 min, następnie schłodzić w lodówce. Podawać jako deser.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki.
2. Kaszę jaglaną przełożyć na sito o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Dodać rozdrobnioną czekoladę, olej, 100 g wiórków kokosowych, miód i likier i dokładnie zmiksować. Odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min (masa nadal powinna być lekko ciepła).
4. Z ciepłej masy jaglanej formować kulki wielkości orzecha włoskiego (26 szt.) i obtaczać je w odważonych wiórkach kokosowych (patrz wskazówka). Pozostawić do całkowitego ostudzenia na ok. 15 min, następnie schłodzić w lodówce. Podawać jako deser.

Wskazówka
• Jeżeli wiórki kokosowe nie przyklejają się do kulek z masy jaglanej, można je dodatkowo obtoczyć w miodzie podgrzanym z niewielką ilością oleju kokosowego.

Magdalena Kosińska
Senior PR & Influencer Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■