POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [25.12.2021, 10:34:21] • Polska

Boże Narodzenie pod znakiem jajka

Boże Narodzenie pod znakiem jajka

fot. Organizator

Jako potrawa i symbol kojarzone są przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Trudno jednak wyobrazić sobie bez nich także święta Bożego Narodzenia. Jajka dodawane są przecież do wielu tradycyjnych potraw, ale mogą pojawiać się także na świątecznym stole jako osobne dania.

To truizm, że jajka powinniśmy jeść o każdej porze roku. Są bogatym źródłem witamin i minerałów, a białko ma idealnie zrównoważony skład i jest lekkostrawne. Ta ostatnia właściwość ma niebagatelne znaczenie właśnie w czasie Bożego Narodzenia i z pewnością stanowi doskonały argument na rzecz dodania jajek do świątecznego jadłospisu. Szczególnie w obliczu wysokokalorycznych przysmaków, pod którymi uginają się bożonarodzeniowe stoły.

Wigilijne potrawy z jajkiem czy bez?
Kuchenna szara eminencja – takie określenie jajka nie jest wcale niczym dziwnym. Niewiele potraw udaje się bez jego, choćby niewielkiego udziału, także w święta. Tradycyjnie wigilijne potrawy były postne. Z tego względu w niektórych domach podchodzi się do tej zasady restrykcyjnie i eliminuje się z wigilijnego menu nie tylko mięsa, ale także inne produkty pochodzenia zwierzęcego m.in. jajka. W wielu rodzinach jednak nie ma takiego zwyczaju i jaja wzbogacają smak tradycyjnych potraw.
- Do przyrządzenia pierogowego ciasta można wykorzystać 1 jajko, do tego kilogram mąki pszennej, szklankę przegotowanej wody i małą łyżeczkę soli – podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. - Z kolei, aby cieszyć się smakiem smażonego karpia, dobrze jest do obtoczone w mące dzwonko zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce zmieszanej z pietruszką. Chrupkość gotowej panierki w dużej mierze zależy od jakości wykorzystanego jajka.

Sekret udanych wypieków
O jajach z pewnością nie można zapomnieć, przygotowując się do świątecznych wypieków. Są podstawą wielu ciast i ciasteczek. Trudno wyobrazić sobie bez nich rozpływający się w ustach sernik, pięknie zdobione pierniczki, kruche, korzenne ciasteczka czy aromatycznego makowca.
- Sekretem udanych wypieków są nie tylko sprawdzone receptury, ale też jakość użytych składników – przypomina Tomasz Jokiel. – Aby ciasta odpowiednio wyrosły, zachwycały swoim smakiem i aromatem, muszą być zrobione ze świeżych jaj pochodzących od kur karmionych dobrą paszą.

Jajka w bożonarodzeniowej odsłonie

Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby jajka stanęły na stole podczas świątecznego śniadania jako integralne danie. Godne polecenia w kontekście świąt Bożego Narodzenia są szczególnie jajka faszerowane pieczarkami, ponieważ grzyby tradycyjnie pojawiają się w świątecznym menu na różne sposoby. Do przygotowania tej smacznej potrawy, oprócz jajek i pieczarek, wykorzystujemy cebulę, olej, majonez, sól, pieprz, słodką paprykę i natkę pietruszki. Farsz przyrządzamy, smażąc na rozgrzanym oleju drobno pokrojone cebulę i pieczarki, przyprawione solą oraz pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, żółtka dodajemy do farszu. Po wypełnieniu jajek farszem dekorujemy je majonezem, papryką i natką pietruszki. Jeśli chcemy stworzyć bardziej wykwintną wersję tej przystawki, możemy jajka faszerowane przyozdobić kawiorem.

- Sposobem na nadanie jajkom bożonarodzeniowego sznytu może być również odpowiednie ich przystrojenie – podpowiada ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. - Kładąc na posmarowane majonezem połówki, warzywne lub owocowe dodatki, uzyskamy efekt świątecznej dekoracji. Pomogą nam w tym np. owoce czerwonej porzeczki, ziarna granatu, kulki groszku czy pokrojony szczypiorek. Bardziej wymagający mogą też pokusić się o wycięcie z twardego sera gwiazdek lub choineczek i przymocowanie ich do jajek za pomocą wykałaczek.

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■