POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [25.03.2022, 09:08:34] • Polska

Wielkanocny food & wine pairing, czyli jakie potrawy i wina podać na świąteczny stół?

Wielkanocny food & wine pairing, czyli jakie potrawy i wina podać na świąteczny stół?

fot. Organizator

Celebrowanie wspólnie spędzonych chwil z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole to nieodzowny element wszystkich, polskich świąt. Jak sprawić, by nasi goście zachwycili się nie tylko smakiem serwowanych potraw, ale także docenili podane do nich wina? Podpowiadają sommelier i kucharz z Winiarni Zamojskiej.

Podczas wielkanocnych spotkań na stołach pojawiają się zarówno tradycyjne potrawy jak i wariacje według gustu i fantazji gospodarzy. Od dawna przecież wiadomo, że na styku tradycji oraz aktualnie popularnych, a czasem wręcz „modnych” składników pojawiają się najciekawsze połączenie smakowe.

Wskazówki sommeliera
- Wina z polskich owoców świetnie podkreślą i uzupełnią smak tradycyjnych potraw wielkanocnych. Świąteczny obiad lub kolację proponuję rozpocząć dobrze schłodzonym, wytrawnym, musującym winem z gruszek, które doskonale sprawdzi się zarówno jako aperitif, jak i towarzysz zimnych przystawek. Polecam szczególnie do wędlin, jajek i sałatki jarzynowej. Wytrawne lub półwytrawne wino gruszkowe możemy również podać do dań na ciepło z indyka i kurczaka. Natomiast do gorącej kaczki, wieprzowiny i wołowiny świetnie sprawdzi się półwytrawne wino z czarnych porzeczek. – rekomenduje Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.
Wielkanoc to także wspaniała okazja, by do babek i serników podać wino deserowe.

Tu warto pamiętać (nie tylko od święta), by wino było co najmniej tak słodkie jak ciasto.
- Smak baby drożdżowej i babki czekoladowej polecam w towarzystwie słodkiego wina z wiśni. Z mazurkiem i sernikiem zaś dobrze komponuje się lodowe wino z jabłek. - wyjaśnia Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.

Co na wielkanocny stół serwują kucharze?

- Według mnie na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które zaserwujemy powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Jako osoba urodzona i wychowana na Roztoczu jestem miłośnikiem regionalnych produktów, na których wychowałem się, dlatego tradycyjne, świąteczne dania często podkręcam produktami z moich okolic. Biały barszcz polecam podać z jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem*. Twaróg roztoczański to inaczej biały ser wymieszany z solą, suszonym ziołami i przyprawami. Możemy zrobić go samodzielnie**. Ten do białego barszczu najlepiej przygotować tydzień wcześniej, zawinąć w gazę lub pergamin i pozostawić do wysuszenia. Na główne danie do pieczonej kaczki, czy schabu polecam zaś buraczki karmelizowane w słodkim winie z wiśni. Tak przygotowane buraki możemy również wykorzystać do sałatki z jajkiem, gorgonzolą i kalafiorem ramonesco, która świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie mięs oraz ryb podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco. Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć również mazurka z kajmakiem***i czekoladowej babki**** - mówi Marcin Sikora kucharz, ekspert kulinarny Winiarnia Zamojska.

Więcej przepisów na wielkanocne dania na blogu: winiarniazamojska.pl/blog/

Joanna Guz
Senior Consultant
Lensomai Communication


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■