POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [03.04.2022, 10:37:27] • Polska

Zielone risotto ze szparagami

Zielone risotto ze szparagami

fot. Organizator

Aromatyczne, zielone ristotto ze szparagami i szpinakiem to sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Delikatny smak szparagów oraz kremowa konsystencja ryżu sprawi, że risotto będzie pyszną propozycją na obiad lub lekka kolację!

Składniki:
• 200g ryżu do risotto (np. marki Halina)
• 1 cebula szalotka drobno posiekan
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 100 ml białego wina
• 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
• 1 pęczek szparagów
• 50g szpinaku
• 50g tartego sera, np. parmezanu
• 25g zimnego masła
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki masła do smażenia

Metoda:
1. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
2. Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
3. Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
4. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
5. Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Joanna Agatowska uzyskałą absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■