POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [22.06.2022, 14:39:59] • Polska

Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

fot. Organizator

Azjatycka kuchnia pełna jest wspaniałych smaków, których połączenia nie zawsze wydają się oczywiste. Przedstawiamy przepis na smakowite pierożki gyoza z kapustą pekińską i grzybami w wersji bezglutenowej.

Ciasto:
• 300g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki piekarniczej (np. Ocelio)
• 200 ml wody
• 40 g oleju
• szczypta soli

Farsz:
• 350g grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake)
• 200g kapusty pekińskiej
• 1 cebulka dymka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka soli

Sos:
• 50ml japońskiego sosu sojowego
• 50ml octu ryżowego

Metoda:
1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut.

2. Wszystkie składniki na farsz siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby przez 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i całą cebulkę dymkę, smażymy przez minutę i dodajemy na patelnię kapustę. Całość smażymy przez 2 minuty i podlewamy 50ml wody. Czekamy aż cała woda odparuje. Przekładamy farsz do miski, doprawiamy solą oraz olejem sezamowym. Ręcznym blenderem mielimy farsz w 3-4 miejscach przez 1 sekundę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

3. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2cm. Z wałka odkrawamy 1 cm i wałkujemy na okrągłe placki. Nakładamy farsz i zawijamy delikatnie. Jeśli zrobi się dziura możemy zakleić łatą z ciasta. Gyozę układamy na oprószonym mąką blacie.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na patelni pierożki tak aby się nie stykały. Smażymy aż się zarumienią od spodu. Dodajemy pół szklanki wody i od razu przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy aż woda odparuje. Mieszamy składniki na sos i podajemy do pierogów.
Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W najbliższych dniach w tunelu pod Świną nastąpią zmiany w organizacji ruchu. W dniach 25/26.11, 26/27.11, 27/28.11 w godzinach od 22.00 do 5:00 ruch w tunelu będzie odbywał się wahadłowo. Wahadłowa organizacja ruchu obowiązywać będzie również w nocy z 28 na 29 listopada w godzinach od 22:00 do 23:00, a od 23:00 do 05:00 tunel zostanie całkowicie zamknięty ■ Stowarzyszenie Importerów i Dystrybutorów Pirotechniki apeluje do władz Świnoujścia o uwzględnienie w konsultacjach głosów branży: – Zwracając się do Prezydent Miasta Świnoujścia liczymy, że głos branży reprezentowanej przez największych polskich importerów oraz dystrybutorów wyrobów pirotechnicznych, pozwoli na wypracowanie kompromisowych rozwiązań. Zdecydowanie sprzeciwiamy się planom wprowadzenia ograniczeń lub zakazów użycia fajerwerków przez niektóre z władz samorządowych – informuje Stowarzyszenie ■ Na rok 2026 została wyznaczona apteka „Centrum Zdrowia – 24H”, prowadzona w Świnoujściu przy ul. Grunwaldzkiej 21, do pełnienia dyżurów w godzinach od 21:00 do 23:00, codziennie w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2026 roku ■