POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [22.06.2022, 14:39:59] • Polska

Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

fot. Organizator

Azjatycka kuchnia pełna jest wspaniałych smaków, których połączenia nie zawsze wydają się oczywiste. Przedstawiamy przepis na smakowite pierożki gyoza z kapustą pekińską i grzybami w wersji bezglutenowej.

Ciasto:
• 300g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki piekarniczej (np. Ocelio)
• 200 ml wody
• 40 g oleju
• szczypta soli

Farsz:
• 350g grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake)
• 200g kapusty pekińskiej
• 1 cebulka dymka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka soli

Sos:
• 50ml japońskiego sosu sojowego
• 50ml octu ryżowego

Metoda:
1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut.

2. Wszystkie składniki na farsz siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby przez 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i całą cebulkę dymkę, smażymy przez minutę i dodajemy na patelnię kapustę. Całość smażymy przez 2 minuty i podlewamy 50ml wody. Czekamy aż cała woda odparuje. Przekładamy farsz do miski, doprawiamy solą oraz olejem sezamowym. Ręcznym blenderem mielimy farsz w 3-4 miejscach przez 1 sekundę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

3. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2cm. Z wałka odkrawamy 1 cm i wałkujemy na okrągłe placki. Nakładamy farsz i zawijamy delikatnie. Jeśli zrobi się dziura możemy zakleić łatą z ciasta. Gyozę układamy na oprószonym mąką blacie.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na patelni pierożki tak aby się nie stykały. Smażymy aż się zarumienią od spodu. Dodajemy pół szklanki wody i od razu przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy aż woda odparuje. Mieszamy składniki na sos i podajemy do pierogów.
Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■