POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [09.02.2023, 09:31:18] • Polska

Karnawał z jajkiem w tle

Karnawał z jajkiem w tle

fot. Organizator

Przyjęcia karnawałowe to piękna tradycja, jednak zwykle wiążą się z dłuższymi przygotowaniami, których najważniejszym elementem jest przyrządzanie jedzenia. Aby maksymalnie skrócić czas spędzony w kuchni, przedstawiamy trzy przepisy na szybkie przekąski z jajkami.

Udekorowany salon, przygotowany pakiet filmów i gier, ułożona playlista przebojów, kreacje wyprasowane – można zaczynać zabawę! Rozmowy, tańce i śmiechy w gronie przyjaciół, znajomych i krewnych to wspaniały pomysł na spędzenie zimowego, karnawałowego wieczoru. Jednak gdy w naszym domu przebywa dużo osób, podawanie wymyślnych, dwudaniowych kolacji nie jest wygodne. O wiele korzystniej i szybciej jest postawić na niewielkie przekąski, łatwe do zjedzenia i zaserwowania. Można przyrządzić ich kilka rodzajów i wykorzystać w tym celu najprostsze oraz najpopularniejsze składniki. Takie smakołyki z pewnością znajdą wielu zwolenników.

- Jajko to produkt idealnie nadający się do tworzenia szybkich przekąsek – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Są bogate w witaminy i minerały, a do tego mogą pojawiać się w daniach pod różnymi postaciami i pod każdą cechują się wyjątkowym smakiem.
Czas przygotowania każdej przekąski: około 25-30 min.

1. Chrupiąca grzanka czosnkowa z płynącym jajkiem
- jajka
- bagietka
- cebula czerwona
- sałata
- czosnek
- masło
- miód
- sól i pieprz kolorowy

Najpierw robimy grzanki. W tym celu bagietkę tniemy na kilka kawałków, o długości około 10 cm każdy. Na patelni podgrzewamy masło. Kawałki bagietki rozcinamy i podgrzewamy wewnętrzną stronę do zarumienienia. Potem przygotowujemy jajko w koszulce – doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko powinno mieć w środku płynne żółtko. Po około 3 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Cebulę kroimy w krążki i podgrzewamy na patelni dodając masło i miód. Karmelizujemy, aż zmięknie. Grzanki nacieramy czosnkiem, kładziemy jajko, solimy i pieprzymy, dodajemy na wierzch kilka krążków karmelizowanej cebuli, przykrywamy drugą częścią bagietki. Podajemy na sałacie.

2. Placek jajeczny
- jajka
- ciasto francuskie
- sałata
- papryka
- czarnuszka
- sezam
- sól i pieprz

Rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Na połowie układamy żółtka – tyle ile się zmieści pozostawiając wolne 2 cm po brzegach. Przykrywamy drugą połową arkusza ciasta. Przez naciskanie zębami widelca sklejamy cztery boki. Smarujemy po wierzchu białkiem z jajek i posypujemy czarnuszką oraz sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 min.

3. Jajko w parówce
- jajka
- parówki
- papryka
- sól i pieprz
- sałata

Parówkę rozcinamy wzdłuż, pozostawiając nie rozcięte dwa końce na długości około 1 cm. Kładziemy ją na rozgrzaną patelnię, na której roztapiamy trochę masła. Rozchylamy wnętrze parówki w miejscu nacięcia i delikatnie wlewamy jajko. Podgrzewamy, aż się zetnie. Ściągamy z patelni, solimy i dodajemy pasek świeżej czerwonej papryki na krawędzi pomiędzy jajko i parówkę. Podajemy na liściu sałaty.

Marta Mikulska


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■