POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [27.03.2023, 14:50:50] • Polska

Jak zaplanować weselne menu dla wegan i wegetarian?

Jak zaplanować weselne menu dla wegan i wegetarian?

fot. Organizator

10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 6 proc. to weganie – wskazują najnowsze badania1. Najwięcej osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, jest w grupie wiekowej 25-34 lata, zaś wegetarian – w grupie 18-24 lata. To cenna informacja dla wszystkich podmiotów, które organizują przyjęcia weselne. Z roku na rok liczba konsumentów, którzy nie spożywają mięsa, wzrasta. Jak dostosować menu, by nasi goście byli zadowoleni? Jakie dania są obecnie na topie?

Zarówno w Polsce, jak i na świecie sukcesywnie wzrasta liczba osób, które rezygnują ze spożywania mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Zjawisko jest efektem pobudek ekologicznych i wkraczania na rynek nowego pokolenia, które jest bardziej świadome niż starsze generacje.

Silny trend wege
Jeszcze w 2000 roku do niejedzenia mięsa przyznawał się zaledwie 1 proc. Polaków – wynika z danych CBOS. Dziś to już 10 proc. konsumentów. Podczas organizacji przyjęcia weselnego warto wziąć pod uwagę obecne trendy i zaproponować naszym gościom unikalne menu, które będzie dedykowane wegetarianom i weganom.

– Organizacja wesela to wyzwanie i warto móc liczyć na pomoc doświadczonego partnera, aby uniknąć sytuacji, które mogą nas zaskoczyć. Podczas przyjęcia ogromną rolę odgrywa sala, w której odbywa się impreza. Ważnym czynnikiem jest także dobór muzyki i zespół lub DJ, w zależności od tego, na którą opcję zdecyduje się para młoda. Kolejnym elementem – jakże istotnym – jest menu.

Obecnie wiele par pyta o możliwość podawania dań także w wersjach wegańskich i wegetariańskich. To ogromne wyzwanie dla organizatorów. Należy bowiem zapewnić główne dania, a także desery czy przekąski na zimno, w dwóch, a czasem trzech wariantach – wyjaśnia Joanna Hoc-Kopiej z Dworu Korona Karkonoszy.

Ekspertka zauważa, że silne trendy wegańskie i wegetariańskie na stałe zagościły w branży weselnej. A jakie potrawy są na topie?

Postaw na modne i zdrowe dania
Polacy najchętniej spróbowaliby roślinnych zamienników pierogów – 35 proc., kotletów – 33 proc., pizzy – 32 proc., burgerów – 29 proc. i zup, np. rosołu, pomidorowej czy żurku1. A co jest na topie i króluje na weselnych stołach w wersji zielonej?

– Jeśli chodzi o przystawki, dużym zainteresowaniem cieszą się falafele z chrupiącym jarmużem, hummus z pieczonymi warzywami, a także carpaccio z pieczonego buraka z pomarańczą – wymienia Joanna Hoc-Kopiej, Dwór Korona Karkonoszy. – Równie często w menu weselnym pojawiają się rolady serowe ze szpinakiem, jak również jajka faszerowane czy wege paszteciki zawijane w cieście francuskim. Świetnie sprawdzają się deski serów czy zamienniki wędlin. W naszym menu posiadamy cały wachlarz potraw do wyboru. Zarówno weganie, jak i wegetarianie znajdą coś dla siebie. – zapewnia.

Jakie dania główne są na topie w wersji bezmięsnej?
• Kremy z pomidorów, buraków, szparagów.
• Makarony z warzywami.
• Sojowe kotlety w lekkim, wegańskim sosie.
• Pulpety warzywne.
• Smażona kania.

Co jest istotne podczas przygotowywania i układania menu?

Najistotniejszym czynnikiem – zdaniem Joanny Hoc-Kopiej – jest podawanie gościom zdrowych i tradycyjnych dań, co bynajmniej nie oznacza, że są… nudne.

– Od wielu lat podróżujemy po różnych zakątkach świata, poszukując ciekawych smaków, aromatów, przypraw i zaskakujących potraw. Są one dla nas natchnieniem do kulinarnych eksperymentów albo powrotów do smaków dzieciństwa. Warto bazować na tradycyjnych smakach, ale urozmaicać je i tym samym podawać gościom wyjątkowe dania. Kuchnia wegańska i wegetariańska nie są nudne – wystarczy mieć odpowiedni pomysł na danie – podpowiada ekspertka.

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Poniedziałek [10.04.2023, 15:51:31] • [IP: 89.151.36.*]

Te badania przeprowadzono pewnie wśród lewactwa. Informuję że mięsko które mogą spożywać można nabyć w sklepach wędkarskich lub nałapać na łące...

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uwaga kierowcy! W nocy z 25 na 26 sierpnia oraz z 26 na 27 sierpnia 2025 r. w godzinach od 22:00 do 05:00 w tunelu w Świnoujściu wystąpią planowe ograniczenia w ruchu – będzie się on odbywał wahadłowo. Zmiany związane są z przeprowadzeniem prac doszczelniających realizowanych przez Głównego Wykonawcę w ramach gwarancji ■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą przedłużone do 4 października ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■