POGODA

Reklama


Wydarzenia

Polskie Radio Szczecin • Czwartek [14.06.2007, 14:03:14] • zachodniopomorskie

Już 52 osoby zostały zakażone włośnicą

Do 25 wzrosła liczba osób, które trafiły do szpitala z podejrzeniem zachorowania na włośnicę. Pozostałe są leczone ambulatoryjnie lub badane. Inspektorat Weterynaryjny chce, żeby prokuratura ustaliła kto odpowiada za mini epidemię.

Podejrzenia lekarzy mają potwierdzić specjalistyczne badania. Ich wyniki nie są jeszcze znane.

Część chorych umieszczono na oddziale wewnętrznym szpitala przy ulicy Arkońskiej, ponieważ na oddziale zakaźnym zabrakło łóżek. Większość z hospitalizowanych osób to mieszkańcy Szczecina. Wśród pacjentów szpitala znaleźli się także mieszkańcy powiatów kamieńskiego i gryfickiego.

Wszyscy chorzy jedli półsurową kiełbasę polską, pochodzącą od tego samego producenta z Kamienia Pomorskiego, a niektórzy także mięso z grilla. Stan jednej z hospitalizowanych osób jest ciężki, stan pozostałych chorych lekarze określają jako "średni".

Inspektorzy sanitarni i weterynaryjni skontrolowali firmę, która wyprodukowała wędlinę oraz sklepy, w których była sprzedawana. Nie znaleziono w nich podejrzanego produktu. Kontrole przeprowadzono także w trzech ubojniach w województwie zachodniopomorskim, z których pochodziło mięso na produkcję kiełbasy. Nie znaleziono w nich żadnych nieprawidłowości. Trwa kontrola w ubojniach spoza województwa zachodniopomorskiego, czterech w Wielkopolsce i jednej w województwie łódzkim. Surowiec był bowiem sprowadzany także stamtąd.

Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny w Szczecinie złożył do Prokuratury Rejonowej w Kamieniu Pomorskim zawiadomienie z prośbą o wszczęcie działań zmierzających do ustalenia winnych zarażenia włośnicą.


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Elio • Czwartek [14.06.2007, 20:34:15] • [IP: 80.54.123.***]

Gościu! Liczba zakażonych jest coraz większa. Jeżeli wyprodukowano kilkaset kilogramów pysznej wędlinki, to chorych przybywa. Wkrótce mogą być ich setki.

Gość • Czwartek [14.06.2007, 15:20:02] • [IP: 217.97.193.**]

to w końcu ile tych osób? ktoś tu liczyć nie umie

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■