POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [22.12.2012, 10:31:44] • Świnoujście

Karp na wigilijny stół

Karp na wigilijny stół

fot. rzkaj

W Polsce nie ma wigilii bez choinki i karpia smażonego albo karpia po żydowsku. Ale by go przyrządzić trzeba go wpierw kupić. Zbliża się czas kiedy świnoujścianie ruszą na zakupy, a sprzyja temu handlowa sobota i niedziela. W Świnoujściu można kupić żywego karpia już w cenie 15 zł kilogram. Sprzedawany jest z samochodu na placu przy Kościele pw. Chrystusa Króla. Natomiast piękne, świeże i dorodne ale mrożone już karpie, można również kupić w kiosku ze świeżą rybą przy ulicy Dworcowej w cenie po 14 zł za kilogram ryby.

Dodajmy, jednak, że wielu kupujących tam klientów kusi się także by kupić sandacza. Jednak tu cena jest znacznie wyższa gdyż za kilogram tej wyśmienitej ryby zapłacimy 35 zł.

Ale wracajmy do naszego karpia. W sklepie rybnym w centrum te typową polska rybę można dostać już za 16,50
Kiedy zaś odwiedzimy popularne markety, wtedy możemy dostać Karpia w płatach. Oszczędza to czas pani domu, gdyż ryby nie potrzeba patroszyć.

Za 100g ryby praktycznie przygotowanej ryby zapłacicie już 1.99.

Karp na wigilijny stół

fot. rzkaj

Życząc wam smacznych świąt mamy dla was przepis na Karpia po Żydowsku.

karp - 1 sztuka
marchew - 1 sztuka
głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny - 1 sztuka
migdały - 50 gramów
duża cebula - 4 sztuki
rodzynki - 50 gramów

Spraw rybę. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka.
Pokrój cebulę w ćwiartki. Dodaj marchew, dwie cebule, przyprawę Delikat do ryb. Zalej litrem wody. Gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Odcedź wywar.

Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości. Rybę pokrój w dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, do momentu gdy będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij i ułóż na półmisku.

Połącz wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksuj. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Dopraw do smaku. Wywarem zalej ułożone na półmisku dzwonka ryby. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).

Jeśli wywar przygotowujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny. Gotując z jednej ryby, musisz rozpuścić łyżeczkę żelatyny w małej ilości zimnej wody, następnie dodać i rozprowadzić w ciepłym wywarze.

źródło: www.iswinoujscie.pl


komentarzy: 29, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 29

karp w platach • Niedziela [23.12.2012, 16:17:37] • [IP: 178.238.251.***]

jak juz chce zjesc karpia to mozna kupic w lidlu karpia w platach 9 zl i wtedy nie przyczynniamy sie do zabijanianie ma klotni w domu" kto ma zabic i to wszystko na oczach dzieci, , noszenia karpia w reklamowce, gdzie karm dostaje zaduchy

Gość • Niedziela [23.12.2012, 16:03:16] • [IP: 83.25.174.**]

Po co przeplacac tyle pieniedzy za sandacza jak mozana przejsc sie kawalek dalej na baze rybacka i kupic od rybaka za 20-25zl

Była mieszkanka • Niedziela [23.12.2012, 10:26:46] • [IP: 176.106.32.*]

Nie mieszkam w Świnoujściu od kilku lat, ale codziennie wchodzę na stronę iświnoujście i czytam wiadomości z miasta.Zawsze znajdą się osoby, którym coś nie pasuje.Nagle karp jest be, jak się nie potrafi go przygotować to będzie be tak jak i inne potrawy zle przygotowane.Na zachodzie pisze" szwedka" nikt by nie zjadł karpia, ale węgorza wcinają, aż głowy odskakują, a on jest taki czyściutki.Nawiasem mówiąc na śląsku karp jest po 10 pln za kg.wesołych świąt.

Gość • Niedziela [23.12.2012, 09:42:16] • [IP: 93.94.184.***]

Dzisiejszy Karp to ryba karmiona paszami GMO więc tablica Mendelejewa i rtęć do żołądka a biesiadnikom sto lat.Smacznego.

Gość SZWEDKA • Sobota [22.12.2012, 23:47:57] • [IP: 176.68.216.**]

ryynio. ...MASZ RACJE TEGO SWINSTWA NIKT BY NIE ZJADL W SKANDYNAWI TO NAJBARDZIEJ BRUDNA RYBA DZIWIA SIE NA ZACHODZIE ZE TO PRZYSMAK W POLSCE UCHHH

ryynio • Sobota [22.12.2012, 23:41:19] • [IP: 83.249.25.***]

karp zywi sie padliną, bez smaku i mnóstwo ostrych ości, ja juz wole zjeśc pare wypasionych śledzi po 250 gram, tym razem na wigilie mam pstrągi

Gość • Sobota [22.12.2012, 23:40:43] • [IP: 176.68.216.**]

FAJNE CALKIEM PRZYNOSI KARIA ZYWEGO HAHAHAA A POTEM MLOTEK I W LEB A PONOC MOWI SIE NIE ZABIJAJ A POTEM PANI DOMU UMYWA RECE PO TAKIM MORDERSTWIE I SMARZY SIE A POTEM JEMY PRZY WIGILIJNYM STOLE HAHAHAHA

Gość • Sobota [22.12.2012, 18:51:43] • [IP: 80.245.184.***]

Ostatnio wprowadza się" nową modę". .." Karp POwinien mieć sPOkój"," nie mordować Karpia", POmóż Karpiowi nabrać POwietrza, itd, itp. .. absurdalne i POronione POmysły !!

Gość • Sobota [22.12.2012, 18:25:59] • [IP: 95.129.224.**]

ludzie z ned morza a jaedza mulastego karpia...? sandacz to jest ryba a nie glonojad karp

KARPIK • Sobota [22.12.2012, 18:10:27] • [IP: 83.23.204.***]

SPRAWDZONEGO KARPIA SPRZEDAJĄ NA RYNKU NA GRUNWALDZKIEJ PYSZNY CO ROKU U NICH KUPUJE WŁAŚNIE JUTRO JESTEM Z NIMI UMÓWIONY

Gość • Sobota [22.12.2012, 17:53:23] • [IP: 80.245.180.**]

Ten co napisał że karp to posiłek biedoty to zakończył naukę na poziomie szkoły podstawowej lub gimnazjum. Wystarczy obszernie poczytać o karpiu i takich głupot nie pisać.

Gość • Sobota [22.12.2012, 16:53:33] • [IP: 92.42.116.***]

Karp to posiłek biedoty. Kiedy szlachcic spuszczał wodę i wyłapywał ryby, karpie były zawsze wyrzucane, chłopstwo je zbierało. Była to jedyna dostępna dla nich ryba. A jako że jesteśmy społeczeństwem chłopskim, stąd przyzwyczajenie do jedzenia tego śmiecia wodnego.

Gość • Sobota [22.12.2012, 16:08:10] • [IP: 93.94.189.***]

Karp aby był smaczny musi zostać przed sprzedaniem odpity. Przenosi się ryby do czystej wody i przestaje karmić. Wtedy ryba traci swój swoisty smak mułu. Najlepiej kupić żywego, ale transport i późniejsze sprawianie w domu jest kłopotliwe. Osobiście zawsze proszę aby zabili karpia na miejscu.

Karp Felek • Sobota [22.12.2012, 15:44:49] • [IP: 31.63.193.**]

Gość  Sobota [22.12.2012, 13:04]  [IP: 80.245.181.***] - W przeciwieństwie do Ciebie nie żywię się kałem.

Karp Felek • Sobota [22.12.2012, 15:43:54] • [IP: 31.63.193.**]

Gość  Sobota [22.12.2012, 13:04]  [IP: 80.245.181.***] - Nic nie jem ćwoku. Mam komplet kroplówek na śniadanie, obiad, kolację plus jakiś deser.

Gość • Sobota [22.12.2012, 15:42:24] • [IP: 31.63.193.**]

Nie dobry jest karp.

ryynio • Sobota [22.12.2012, 15:28:19] • [IP: 83.249.25.***]

co za pajac rozpoczał mode na karpia? pewno jakis niemiec, karp to obrzydliwa ryba, biała papka bez smaku, + tysiące malutkich ości które wbijają sie w gardło i jezyk niczym malutkie igły, . .. sto razy lepiej byloby na wigilie wybrac sandacza czy jakąkolwiek inną rybe, byle była ryba na stole wigilijnym , karpia nie kupuje i nie jem nawet w wigilie

Gość • Sobota [22.12.2012, 15:18:26] • [IP: 62.69.252.**]

karp to tradycja, ale jest rybą niesmaczną

Gość • Sobota [22.12.2012, 14:12:08] • [IP: 77.255.14.***]

przejmujecie sie karpiem czy zywy czy martwy a ludzie?a głód w Afryce?

Gość • Sobota [22.12.2012, 13:43:01] • [IP: 62.69.251.***]

Wcałej Polsce trwa kampania przeciw kupowaniu żywego karpia a szanowny redaktor podaje info gdzie można na Wyspie takiego biedaka kupić...żenada

Gość • Sobota [22.12.2012, 13:31:25] • [IP: 80.245.180.**]

Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin

Gość • Sobota [22.12.2012, 13:29:08] • [IP: 80.245.189.***]

Ja nie lubię karpia - śmierdzi mułem

Gość • Sobota [22.12.2012, 13:24:51] • [IP: 88.156.235.***]

świeża ale mrożona...jasne:)

Gość • Sobota [22.12.2012, 13:04:07] • [IP: 80.245.181.***]

Karp Felek • Sobota [22.12.2012, 11:35] • [IP: 31.63.193.**] A ty ćmoku czym się żywisz i co zajadasz codziennie.JELEŃ

matuzalem • Sobota [22.12.2012, 13:01:51] • [IP: 92.42.115.***]

Pytanie do iswinoujście co to jest Karp Świerzy??

Oglądasz 1-25 z 29
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nasze dziewczęta ze Świnoujścia i ich opiekun i choreograf Izabela Gromek - Świątek zdobyły pierwsze miejsce w 27 FESTIWALU TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ WOJSKA POLSKIEGO . TEATR TAŃCA GOTHIKA PO RAZ DRUGI Z RZĘDU ZOSTAŁ LAUREATEM 27. FESTIWALU TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ WOJSKA POLSKIEGO ORAZ NAGRODY SPECJALNEJ POLSKIEJ GRUPY ZBROJENIOWEJ. TEATR TAŃCA GOTHIKA 🥇🏆 Liliana Ośmialowska, Nadia Guzik, Wiktoria Mokrzycka, Zofia Tałanda, Hanna Puźniak, Łucja Drachal, Luiza Kradyna, Ida Świątek, Zuzanna Wlczak, Julia Tarnowska. Tytuł widowiska tanecznego: "JESZCZE POLSKA NIE ZGINEŁA, KIEDY MY ŻYJEMY" 🇵🇱 ■