POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [28.07.2008, 10:33:52] • Świnoujście

Jedzenie pałeczkami...

Jedzenie pałeczkami...

fot. Sławomir Ryfczyński

To wcale nie taka trudna sztuka. Można się jej nauczyć w nowo otwartej restauracji Japońskiej "SAKE" przy Wybrzeżu Władysława IV.

Na miejscu możemy skosztować oczywiście słynnego sushi. To najbardziej znana potrawa japońska.

Jedzenie pałeczkami...

fot. Sławomir Ryfczyński

Przygotowuje się ją z ryżu oraz głównie z ryb i owoców morza, ale także z warzyw, grzybów czy nawet jajek.

Jedzenie pałeczkami...

fot. Sławomir Ryfczyński

Jedzenie pałeczkami...

fot. Sławomir Ryfczyński

- Owoce morza i ryby są najczęściej surowe - mówią kucharze przygotowujący sushi. - Chociaż nie zawsze jest to praktykowane.

Jedzenie pałeczkami...

fot. Sławomir Ryfczyński

Szef kuchni świnoujskiej restauracji japońskiej zalecał maczanie każdego kawałka sushi w sosie sojowym doskonale doprawionym ostrym wasabi i imbirem.

Jedzenie pałeczkami...

fot. Sławomir Ryfczyński

źródło: www.iswinoujscie.pl


komentarzy: 39, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 39

Gość • Poniedziałek [30.07.2012, 21:15:36] • [IP: 31.6.168.***]

Byłem w tej restauracji - Wybrzeże Władysława IV - nie polecam - Podali ryż z octem, który zabił całkowicie wszystkie inne smaki. Przed 15 nie było obniżki 50 % a jedynie 30 zł. na zestawie. Restauracja jest PRZEREKLAMOWANA i radzę omijać ją szerokim łukiem

Gość • Sobota [02.08.2008, 02:36:46] • [IP: 217.97.193.**]

Jimmy do logopedy...

LOL • Piątek [01.08.2008, 17:05:42] • [IP: 217.97.199.**]

ryynio - zwijal golymi rekoma - no co Ty? W najlepszych restauracjach swiata na kuchni wiekszosc rzeczy robi sie golymi rekoma - bo na tym polega ten zawod. Oczywiscie odpowiednio umtymi itp. Jakbys widzial jak robi sie jedzenie w The Fat Duck (dla niewtajemniczonych, najlepsza restauracja swiata dla ponad 600 recenzentow swiatowej klasy) to Twoj biedny zoladek by nie wytrzymal i wrocilbys do kebaba robionego w plastikowych rekawiczkach :D

Gość • Wtorek [29.07.2008, 14:35:16] • [IP: 80.245.180.***]

Jimmi wypluj to!!:)

Gość • Wtorek [29.07.2008, 09:15:13] • [IP: 217.97.199.*]

a ja tam uwielbiam placki ziemiaczane zwłaszcza z młodych ziemiaczkow..i juz!!

Gość • Wtorek [29.07.2008, 06:09:35] • [IP: 88.156.233.***]

Czy japończycy cieszą się jak zobaczą placki ziemniaczane, kiszone ogórki czy bigos i też walą do polskich restauracji? Nie, bo o czymś takim nie słyszeli.

inevitable • Wtorek [29.07.2008, 04:57:49] • [IP: 80.245.177.***]

a ja bym spróbowała, może nie sushi, ale czegoś innego dobrego, był tam ktoś już? smacznie? drogo?:)

Gość • Wtorek [29.07.2008, 00:39:06] • [IP: 87.194.61.***]

To co...może pokłócimy sie kto lubi japonszczyzne a kto nie bo tak jakoś kulturalnie się zrobiło. Przypomina mi to czasy jak na wieś telewizor przywieżli.

ryynio • Poniedziałek [28.07.2008, 23:16:01] • [IP: 83.249.82.***]

przy sushi trzeba zachowac wieksza higiene...osobiscie nie moge sie przekonac do tego dania, widzialem kiedys jak sushi chief (sa specjalni kucharze tylko od sushi...którzy odbywali praktyki w prawdziwych japonskich restauracjach..) zawijal ryz golymi rekoma, dlonie sie poca, danie na surowo...najwieksza reklame sushi zrobino w filmie poranek kojota...hehe, zeby chociaz mieli oryginalnego japonczyka...zamiast wietnamczyka..hehe, generalnie jestem za... zwsze cos nowego

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 22:51:33] • [IP: 91.103.31.**]

Siema Jimmi !! Pozdrówka !!

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 22:23:15] • [IP: 217.97.193.***]

I tak najlepsze Sushi robie ja, sam w domu potrafie zrobic zajebiste sushi, to w tym barze sie nie równa z moim:)

inevitable • Poniedziałek [28.07.2008, 21:24:05] • [IP: 80.245.177.***]

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 20:51] • [IP: 88.156.233.***] papugi?bo otworzyli japońską restaurację? musisz mieć bardzo zawężone horyzonty jeśli tak myślisz. Wszystkiego trzeba w życiu spróbować.

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 20:51:31] • [IP: 88.156.233.***]

Tak, Polacy to papugi /i nie tylko/. Pałeczki i" słynne" sushi, a może jeszcze sake?

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 20:00:40] • [IP: 217.97.199.*]

ale mamy miasto.."system naczyn polączonych"""w zyciu bym nie zjadła surowej ryby...jak by opatrznosci chciała zebym jadła surowe ryby to bym był zołtej rasy..ja tem wole polskie jadło!!a nie jakies dziwolangi..ale to rzecz gustu kto chce niech je!!

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 19:40:34] • [IP: 86.155.7.***]

Jimi, życzę smaczego, miło Ciebie widzieć brachu. Spytaj sie o sake włąściciela.

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 19:29:43] • [IP: 217.97.193.**]

ile tam kosztuje ?

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 19:26:23] • [IP: 92.42.117.***]

skąd si dowiedzieli o otwarciu

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 19:16:56] • [IP: 92.42.112.***]

Jimi, pozdrówka:) Nie przejmuj się wpisami zazdrośników poniżej:)

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 18:40:44] • [IP: 80.245.191.***]

jimmy obcina jak tu sie wbic w ktoras z pań na przeciwko

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 17:37:27] • [IP: 83.13.154.***]

TO JIMMI JEST WłAśCICIELEM JAPOńSKIEJ RESTAURACJI, żE JEST NA PIERWSZYM PLANIE??

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 17:29:55] • [IP: 83.21.51.**]

DO Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 15:48] •czyżby chodziło ci o rudego pawełka?

Pikaczu • Poniedziałek [28.07.2008, 16:25:43] • [IP: 217.97.193.***]

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 14:31] • [IP: 83.16.234.***] Gimi to wszedzie musi ten leb wsadzic:) Który to Gimi?

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 15:55:11] • [IP: 88.156.234.***]

GOSCIU O IP:80.245.186-DLA CIEBIENAWET MUSZLA JEST ZA DROGA.A ALKOHOL TYLKO SPRZEDAJA Z ZAKASKA:)

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 15:48:23] • [IP: 88.156.234.***]

"NA KRZYSIA" I TO ZE SWOIM ALKOHOLEM NA MUSZLE WBIJA SIE ZMUR(PREZIO NASZEGO MIASTA)WRAZ ZE SWOJA SWITA(PROSZE NIE ZAPOMNIEC ZE OJCEM WLASCICIELA JEST PRAWA REKA PREZIA W BIZNESACH NADMORSKICH/SWINOUJSKICH)-TAK TO WYGLADA!!

Gość • Poniedziałek [28.07.2008, 15:42:44] • [IP: 217.97.193.**]

Wole schabowego.

Oglądasz 1-25 z 39
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■