- Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Każdy produkt czy danie jest wyjątkowe, a swoim smakiem zachwyca nie tylko mieszkańców, ale także i turystów - mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Produkty i dania otrzymały nominacje do „Perły” podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana podczas poznańskich targów „Smaki Regionów”.
Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
• Polski łosoś jurajski - Jurassic Salmon sp. z o.o.
• Chleb morski z Bobolic - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach
• Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia
„Perła” w kategorii potrawa regionalna trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.
Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Szkoła otrzymałą także nagrodę specjalną Prezydenta RP.
Reprezentacja Pomorza Zachodniego wraca z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.
Targi „Smaki Regionów” rozpoczęły się 28 września w Poznaniu i potrwają do 30 września. To święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Uczestniczą w nich osoby, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty lokalnych dostawców. Od lat w wydarzeniu uczestniczy Województwo Zachodniopomorskie, które w tym roku wyglądem stoisk nawiązuje do terenów wiejskich. Podczas targów blisko 10-ciu wystawców z Pomorza Zachodniego przedstawiło swoje produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Na stoiskach prezentowano m.in. miody, przetwory z warzyw, produkty z malin, ogórka kołobrzeskiego, a także serca kaziukowe oraz ryby. Można się było również zapoznać z bogatą ofertą turystyczną regionu.
Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
Dziecinne porcje. Chłop jak się narobi to chce zjeść jak chłop. Schabowego, albo golonę, kopiec ziemniaków i surówki. Tak to się może żywić LGBT.
co to dziadostwo ma przedstawiac > posilek, kwiatki, brak krolika natalerzu, brak kozich bobkow
Nie ma co narzekać ziemiaki to bardzo pożywne i zdrowe warzywo!
To są dania do degustacji a nie po to żeby się najeść. Jak ktoś chce się najeść niech zje miskę kartofli tłuczonych ze skwarkami.
A gdzie węgorz w sosie śmietanowym z koperkiem, pierogi lwowskie znane dzisiaj jako ruskie Gdzie zupa rybna - w każdym domu inaczej przygotowywana?Gdzie śledzik codzienny?
Co wy z bzdety wypisujecie na kulinariach się nie znacie--bez guście prostacy -- HE!HE!HE!
obie wyglądają jak kupa.
śmieszne są te współczesne potrawy i prezentacje.Olbrzymi talerz i nic do jedzenia.
Jarzębine dac też zjedzą
To czarne na talerzu kojarzy się bardziej z psią kupą niż z perłą. Ale skoro smakuje i jest tradycyjne?
Myślałem, że to czyjeś niedojedzone resztki... 🍝 🍛
Regionalne wyroby, głęboko osadzone w polskiej tradycji, wytwarzane od lat tymi samymi metodami no przecież że Hasan no bo kto inny.
Takie wspaniałe porcje to są tylko do wąchania i oglądania. Bo taką porcją trudno jest się najeść.
Gość • Wtorek [01.10.2019, 21:55:42] • [IP: 31.183.217.***] się niedowiedziałęś bo czytać nie umiesz, to jest produkt do sprzedaży a nie potrawa która gotowali na tych perłach... masakra
Nogaś i Promenada!!
No i się nie dowiedziałem KTO tego polskiego łososia jurajskiego upichcił ? Polska język trudna język. A tym bardziej dla urzędu marszałkowskiego i jego biura prasowego.