POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [01.07.2020, 08:31:37] • Polska

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

Idealna, letnia przekąska – szparagi zawijane w plastry wędlin

fot. Organizator

Świeże, sezonowe warzywa to świetna baza do zrobienia szybkich i smakowitych przekąsek. Dlatego, jeśli uwielbiasz szparagi, to dobry moment, aby poeksperymentować z nowymi przepisami. Wypróbuj nasz sposób na szparagi w plastrach wędlin, które doskonale podkreślają smak tego warzywa.

Już mieszkańcy starożytnego Rzymu, Grecji i Egiptu uważali, że szparagi to prawdziwy rarytas. W Europie po raz pierwszy pojawiły się około XV wieku, we Francji – tam od razu doceniono ich smak i okrzyknięto przysmakiem królów. A to dlatego, że ich miłośnikiem był panujący wtedy Ludwik XIV. W naszym kraju są znane od XVIII wieku, ale do dziś nie zyskały takiej popularności jak w innych krajach. Dlatego warto to zmienić i przyrządzić z ich udziałem coś pysznego.

– Jeśli chcemy przygotować przekąskę, która będzie pożywna, warto pokusić się o połączenie szparagów z aromatycznymi wędlinami. W tym wypadku praktyczne będą wędliny zamknięte w niewielkich, poręcznych opakowaniach w postaci wygodnych plasterków, które ułatwiają szybkie przygotowanie pysznego dania. Porcje są niewielkie i można je zjeść w ciągu jednego, dwóch dni, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.


Szparagi zawijane w plastry wędlin

Składniki:

1 opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie szynki gotowanej w plastrach ZM Pekpol
1 opakowanie krakowskiej drobiowej w plastrach ZM Pekpol
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
olej
sól i pieprz
cytryna

Przygotowanie:

Szparagi delikatnie obrać. Odkroić zdrewniałe końcówki. Zawinąć w wędliny dla pewności spiąć wykałaczką. Piekarnik nastawić na 180°C z funkcją grilla. Szparagi skropić olejem, doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić na blaszce do pieczenie i podpiekać aż nabiorą koloru. Po wyciągnięciu skropić delikatnie cytryną.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ OBLODZENIE / GOŁOLEDŹ, OPADY MARZNĄCE Ważność: od godz. 22:00 dnia 24-01-2021 do godz. 09:00 dnia 26-01-2021 Obszar: województwo dolnośląskie, lubuskie, opolskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie. Przebieg: Prognozuje się spadek temperatury do i poniżej 0°C, który będzie powodować oblodzenia na wilgotnych i mokrych nawierzchniach dróg oraz chodników. W ciągu dnia temperatury miejscami wzrosną do 1°C/2°C lub nieco wyżej, jednak wieczorami i kolejnej nocy ponownie spadną do minusowych. Będą też występować miejscami słabe przelotne opady mokrego śniegu, a także deszczu ze śniegiem, które mogą być marznące. śliskie powierzchnie dróg i chodników; utrudnienia komunikacyjne; zjawisko gołoledzi. ■ Szybkie testy antygenowe w kontenerze obok laboratorium. Nie trzeba się rejestrować. W kontenerze obok laboratorium wykonujemy szybkie testy antygenowe. Próbki pobieramy w godzinach od 10 do 12 przez siedem dni w tygodniu. Na badania te nie trzeba się rejestrować. Należy mieć ze sobą dokument tożsamości oraz dowód wpłaty. Przypominamy, że wpłat można dokonać przelewem (wszystkie informacje dotyczące testu łącznie z numerem konta znajdą Państwo TUTAJ szpital-swinoujscie.pl/strona/menu/83_testy_sars-cov-2__covid_-19) lub bezpośrednio w laboratorium. Cena testu antygenowego to 80 złotych. Zapraszamy! ■ Zmarł Tadeusz Gala: były wiceprezydent Świnoujścia, oddany miastu i jego mieszkańcom ■ Nie żyje 25 - letnia kobieta ranna w wypadku koło Dargobądza. Jej stan od początku określano jako bardzo ciężki ■