POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [02.08.2020, 11:28:11] • Polska

Sycący obiad: zapiekane parówki Paryżanki z sezonowymi warzywami

Sycący obiad: zapiekane parówki Paryżanki z sezonowymi warzywami

fot. Organizator

Lato oprócz słońca, upalnych temperatur i urlopów, dostarcza nam także dużo sezonowych warzyw. Świeże i łatwo dostępne są idealnymi składnikami na pyszne obiady. Kolorowe warzywa, jak czerwona papryka, zielona cukinia czy żółte ziemniaki sprawdzą się też w daniach dla dzieci, np. w połączeniu z pysznymi parówkami. Zobacz, jak przygotować szybki i energetyczny obiad.

Chociaż parówki zwykle kojarzą nam się z klasyczną formą podania, czyli z bułką i ketchupem, to doskonale sprawdzają się także jako danie obiadowe w formie zapiekanej. Przygotowana potrawa zapewni nie tylko odpowiednią dawkę energii, ale będzie też dobrym źródłem białka.

– Ważne, aby wybrać produkt z wysokiej jakości mięsa, pozyskiwanego od certyfikowanych krajowych dostawców (np. parówki Paryżanki ZM Pekpol wyróżnione godłem Najlepsze w Polsce, które nie zawierają glutenu). Parówki w połączeniu z warzywami będą smacznym i szybkim daniem na obiad dla całej rodziny, ale też na wieczór z przyjaciółmi – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Zapiekane parówki Paryżanki z warzywami

Składniki:

• 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 2 pomidory
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 bataty
• 1 cukinia
• 3 marchewki
• 2 cebule
• 4 ziemniaki
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• 1 chili drobno posiekane
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 5 łyżek oliwy
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■