POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [24.09.2020, 08:31:47] • Polska

Pożegnanie lata przy ognisku

Pożegnanie lata przy ognisku

fot. Organizator

Lato kończy się zawsze za szybko, a ostatnie ciepłe dni każdy chce wykorzystać jak najlepiej. Po grillowym maratonie warto spróbować czegoś innego i zakończyć sezon spektakularnie, np. klimatycznym ogniskiem z pieczeniem kiełbasek.

Oczywiście jedzenie przy ognisku nie musi ograniczać się tylko do kiełbaski i chleba. Przy odrobinie fantazji możemy przyrządzić prawdziwe pyszności. – Przygotowując potrawy na ognisko pamiętajmy o dobrej jakości produktach. Najtańsza kiełbasa, nawet upieczona na ognisku, nie będzie dobrze smakowała. Najlepiej sprawdzą się klasyczne kiełbasy, np. śląska albo kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol. Pamiętajmy, żeby do rozpalania ogniska używać wyłącznie suchego drewna i pod żadnym pozorem nie palić plastików czy tworzyw sztucznych.

Kiełbasę pieczmy zawsze trzymając ją nad ogniem. Dzięki temu, wędlina będzie nie tylko odpowiednio upieczona – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Oprócz kiełbasek warto sięgnąć również po warzywa. Można upiec je bezpośrednio nad ogniem, nabite na naostrzony patyk, ale również w żarze. Musi być go dużo, tak aby można było przysypać nim warzywa. Najlepiej zawinąć je najpierw w folię aluminiową. Najczęściej w żarze piecze się ziemniaki, jednak doskonała będzie też papryka, cebula, a nawet czosnek. Aby przygotować prawdziwą ucztę wystarczy zaopatrzyć się w żeliwny garnek i przygotować pieczonkę. Na ognisku możemy też przygotować genialny deser. We wrześniu pojawiają się najpyszniejsze jabłka. Upieczone na ogniu mają naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.
Kiełbasa pieczona na ognisku z jałowcem i boczkiem

Składniki:
• 1 kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol
• 1 ziarenko jałowca
• plaster boczku ZM Pekpol
• łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
Jałowiec rozgniatamy i mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kiełbasę, robimy kilka nacięć i owijamy plastrem boczku. Spinamy dobrze namoczoną wykałaczką. Pieczemy nad ogniskiem.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Galeria ART Miejskiego Domu Kultury w Świnoujściu zaprasza na otwarcie wystawy rysunku Ewy Tomczak-Walczak, w sobotę 9 sierpnia o godz. 18:00. Autorka jest absolwentką ASP w Gdańsku mieszka i tworzy w Świnoujściu. Galeria mieści się przy ulicy Wojska Polskiego 1/1 ■ Kontrole na granicach z Niemcami i Litwą przedłużone do 4 października ■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■