POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [24.09.2020, 08:31:47] • Polska

Pożegnanie lata przy ognisku

Pożegnanie lata przy ognisku

fot. Organizator

Lato kończy się zawsze za szybko, a ostatnie ciepłe dni każdy chce wykorzystać jak najlepiej. Po grillowym maratonie warto spróbować czegoś innego i zakończyć sezon spektakularnie, np. klimatycznym ogniskiem z pieczeniem kiełbasek.

Oczywiście jedzenie przy ognisku nie musi ograniczać się tylko do kiełbaski i chleba. Przy odrobinie fantazji możemy przyrządzić prawdziwe pyszności. – Przygotowując potrawy na ognisko pamiętajmy o dobrej jakości produktach. Najtańsza kiełbasa, nawet upieczona na ognisku, nie będzie dobrze smakowała. Najlepiej sprawdzą się klasyczne kiełbasy, np. śląska albo kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol. Pamiętajmy, żeby do rozpalania ogniska używać wyłącznie suchego drewna i pod żadnym pozorem nie palić plastików czy tworzyw sztucznych.

Kiełbasę pieczmy zawsze trzymając ją nad ogniem. Dzięki temu, wędlina będzie nie tylko odpowiednio upieczona – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Oprócz kiełbasek warto sięgnąć również po warzywa. Można upiec je bezpośrednio nad ogniem, nabite na naostrzony patyk, ale również w żarze. Musi być go dużo, tak aby można było przysypać nim warzywa. Najlepiej zawinąć je najpierw w folię aluminiową. Najczęściej w żarze piecze się ziemniaki, jednak doskonała będzie też papryka, cebula, a nawet czosnek. Aby przygotować prawdziwą ucztę wystarczy zaopatrzyć się w żeliwny garnek i przygotować pieczonkę. Na ognisku możemy też przygotować genialny deser. We wrześniu pojawiają się najpyszniejsze jabłka. Upieczone na ogniu mają naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.
Kiełbasa pieczona na ognisku z jałowcem i boczkiem

Składniki:
• 1 kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol
• 1 ziarenko jałowca
• plaster boczku ZM Pekpol
• łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
Jałowiec rozgniatamy i mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kiełbasę, robimy kilka nacięć i owijamy plastrem boczku. Spinamy dobrze namoczoną wykałaczką. Pieczemy nad ogniskiem.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■