POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [26.05.2021, 00:59:28] • Polska

Szakszuka, czyli smakowite śniadanie na Dzień Mamy

Szakszuka, czyli smakowite śniadanie na Dzień Mamy

fot. Organizator

Chcesz sprawić mamie przyjemność w dniu jej święta? Nie ograniczaj się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Zadbaj o to, aby Dzień Mamy był wyjątkowy – świetnym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i przygotowanie jej czegoś pysznego. Zacznij już od śniadania i wypróbuj nasz przepis na szakszukę z kabanosami.

Szakszuka to popularne danie śniadaniowe kuchni bliskowschodniej. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka oznacza „wielki bałagan”, co dobrze oddaje charakter tego dania. Tą sycącą potrawę przygotowuje się na patelni, na bazie pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i oczywiście jajek. Nie ma jednego, ogólnie przyjętego przepisu – podobnie jak w przypadku jajecznicy, wszystko zależy od kreatywności kucharza. Dlatego nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przyrządzić szakszukę – wystarczy, że włączysz wyobraźnię i zaczniesz eksperymentować. Możesz przygotować to danie z kiełbasą, z mięsem, serami – dodaj po prostu to, co Twoja mama lubi najbardziej. – Aby szakszuka była syca można urozmaicić ją wędliną, np. kabanosami Kurpiowskie Specjały. Mają one wysoką zawartość białka i skutecznie zaspokoją głód. A ich intensywny smak i aromat dodatkowo podkreśli charakter potrawy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie szakszuki jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka chwil, a mamie sprawi na pewno sporo radości. Do dzieła!

Szakszuka z Kabanosami Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

• 3-4 kabanosy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• pół papryki
• puszka krojonych pomidorów
• pół łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
• 3-4 jajka
• świeża pietruszka lub kolendra
• sól, pieprz

Przygotowanie:

Kabanosy skroić w 2 cm kawałki i odłożyć, następnie rozgrzać oliwę, wrzucić skrojoną cebulę i czosnek na około 3 min. Następnie dodać skrojoną paprykę, całość posolić i dusić przez kolejne 5 min. Do zmiękczonych warzyw dodać kabanosy, pomidory krojone i kmin rzymski, odparować około 5-7 min. tak, aby sos lekko zgęstniał. Następnie wyodrębnić 3 miejsca na jajka i wbić tak jak sadzone, uważając przy tym aby żółtka pozostały w całości. Przykryć pokrywą na ok 5 min. Podawać, gdy żółtka zaczną zachodzić białkiem, ale będą jeszcze lejące. Zazwyczaj dochodzą na patelni zdjętej z gazu. Posypać pietruszką lub kolendrą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■