POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [09.06.2021, 06:41:22] • Polska

Rolada z indyka z konfiturą botwinkową

Rolada z indyka z konfiturą botwinkową

fot. Organizator

Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z indyka
2 jajka
2 łyżki tartego chrzanu
2,5 łyżki pokrojonego, świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
2 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki soli (lub wg uznania)
1 łyżeczka pieprzu (lub wg uznania)


Konfitura:

2 średnie pęczki botwinki wraz z buraczkami
50 g żurawiny suszonej KRESTO SELECT
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju Rapso
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1/4 szklanki wody

Wykonanie:

1. Botwinkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Buraczki kroimy w plasterki.
2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy buraczki i 2 minuty smażymy cały czas mieszając.
3. Dodajemy resztę botwinki i 3 minuty smażymy mieszając.
4. Wrzucamy na patelnię żurawinę, dodajemy ocet balsamiczny, wlewamy wodę, mieszamy i dusimy do redukcji płynu.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Dodajemy koper, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
7. Wszystkie składniki na roladę przekładamy do miski, mieszamy do połączenia składników.
8. Kładziemy na stole około 1 metr folii spożywczej, wykładamy masę mięsną. Rozpłaszczamy na 1-centymetrowej grubości prostokąt.
9. Na środek wykładamy przestudzoną konfiturę, łyżką ją rozprowadzamy, zachowując 4–5 cm rant mięsa bez niej.
10. Zwijamy roladę, zalepiamy końcówki.
11. Owijamy roladę folią aluminiową, zakręcając końcówki.
12. Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
13. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i mizerią lub na zimno z porcją warzyw.

VOG Polska Sp. z o.o.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■