POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [04.05.2022, 18:53:21] • Polska

Niezbędny składnik porannego menu, czyli w jaki sposób zjeść jajko na śniadanie

Niezbędny składnik porannego menu, czyli w jaki sposób zjeść jajko na śniadanie

fot. Fermy Drobiu Jokiel(fot. Organizator )

Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko!

Zdrowy posiłek
Każdy z pewnością niejednokrotnie jadł na śniadanie jajka – na miękko, sadzone lub w postaci jajecznicy. Trudno się temu dziwić, bo ich spożywanie to doskonały prezent dla naszego zdrowia. Przypomnijmy, że stanowią one skarbnicę składników pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawierają witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

- Jedząc jaja na śniadanie, przez długi czas nie czujemy głodu i mamy mniejszą tendencję do podjadania – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Indeks sytości to wskaźnik, który opisuje poziom sytości po spożyciu danego produktu spożywczego. Według tego wskaźnika, jaja na dłużej zaspokajają głód niż np. białe pieczywo czy płatki z mlekiem.

Na miękko
Jaja do śniadaniowego menu możemy wprowadzić pod różnymi postaciami w wielu krajach. - W Polsce bardzo często jadamy jajko na miękko i dobrze, gdyż jest to jeden z najzdrowszych sposobów na ich spożywanie – stwierdza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jaja krócej poddawane obróbce termicznej zachowują więcej cennych składników odżywczych i są łatwiej trawione.
W Austrii bardzo popularne jest jajko po wiedeńsku, stanowiące wariację na temat jajka na miękko. Do jego przygotowania potrzebna jest szklanka lub niewielki słoik. Ostrożnie wbijamy tam jajko, uważając, aby żółto się nie rozpłynęło. Następnie w rondlu zagotowujemy wodę po czym zmniejszamy ogień i wstawiamy naczynie z jajkiem. Czekamy 3-5 minut aż zetnie się białko. Podajemy z masłem, solą i świeżymi ziołami.

Sadzone
Popularnym daniem, którym inicjujemy dzień jest też jajko sadzone. Stanowi ono nieodłączny składnik śniadania w Anglii. Wyspiarze podają je zwykle z dodatkami: grzybami, kiełbaskami, fasolą w sosie pomidorowym i tostami. Z kolei w Meksyku tradycyjną potrawę stanowią jajka farmerskie (huevos rancheros). Te jajka sadzone podaje się z tortillą, sosem z pomidorów, chili, czosnkiem i cebulą.

Jajecznica
Kolejną lubianą formą podania jajek na śniadanie jest jajecznica. Można ją przyrządzać na różne sposoby – z cebulą, kiełbasą, szczypiorkiem czy pomidorami. W Kanadzie tradycyjnie jest jedzona ze smażonymi kiełbaskami oraz małymi naleśnikami polanymi syropem klonowym.

Omlet
Na śniadanie doskonale sprawdza się też omlet, czyli smażone na patelni jaja w formie placka. Są one bardzo popularne we Francji. Według tamtejszego zwyczaju najpierw białka ubija się na sztywną pianę, a następnie delikatnie miesza je z żółtkami. Można dodać trochę wody lub mleka i szczyptę soli. Tak przygotowane składniki smaży się jak naleśniki. Z kolei popularny włoski omlet nosi nazwę frittata. Nie oddziela się białek od żółtek, ale roztrzepuje je razem z dodatkiem parmezanu, szynki, grzybów i tartej bułki. Frittaty smaży się na patelni, ale można też upiec w piekarniku.

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■