POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [09.07.2022, 09:27:17] • Polska

Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

fot. Organizator

Kreatywne i nietuzinkowe danie z grilla? Jak najbardziej! Na letnie spotkania z przyjaciółmi polecają się pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat tworzą one pełnowartościowe i smaczne danie.

Składniki (2 porcje):

• 2 średnie filety z kurczaka
• około 12 plastrów boczku surowego
• 150 g szpinaku baby
• 4 plastry sera cheddar
• 2 ząbki czosnku
• olej Rapso
• sól
• pieprz

Dodatkowo:

• ulubione sałaty
• cytryna
• pieczywo

Wykonanie:

1. Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką.
2. Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody.
3. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
4. Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
5. Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera.
6. Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi.
7. Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
8. Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.

Marta Maik
FlyPR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■