POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [16.07.2022, 19:19:17] • Polska

Mobilny piec do pizzy – opalany drewnem i bez murowania

Mobilny piec do pizzy – opalany drewnem i bez murowania

fot. Organizator

Jeśli kiedykolwiek w Twojej głowie zrodził się koncept posiadania we własnym ogrodzie lub na tarasie pieca do pizzy opalanego drewnem, prawdopodobnie szybko przeraziła Cię wizja szukania fachowca, a także ilość czasu i pracy potrzebnych do zrealizowania takiego przedsięwzięcia. A gdyby dało się inaczej? Mieć piec do pizzy opalany drewnem, który rozgrzewa się do temperatury 500 stopni Celsjusza, ale jest mobilny – czyli nie wymaga murowania… jest to możliwe! Jak? Już wyjaśniamy.

Pizza od lat cieszy się w Polsce ogromnym powodzeniem, choć nie w każdej pizzerii udaje się znaleźć taką, która przywodzi na myśl Włochy. Kulinarne podróże bywają jeszcze trudniejsze w domowych warunkach. Wszystko dlatego, że ważnym elementem w procesie przygotowywania pizzy, obok wysokiej jakości składników, jest sposób jej pieczenia. A ściślej odpowiednia temperatura i źródło ciepła. Produkty, nawet te prosto z Włoch, bez problemu kupimy w sklepach, ale co z pieczeniem? Czy naprawdę musimy wybudować piec, żeby zjeść dobrą pizzę w domu? Absolutnie nie!

– Czy da się zrobić pizzę bez pieca opalanego drewnem? Oczywiście. Ale czy będzie ona równie smaczna, jak ta przygotowywana w oryginalny sposób? Niekoniecznie. Jeśli zastanowimy się nad tym, kiedy jedliśmy naprawdę dobrą pizzę, prawdopodobnie było to wtedy, gdy była ona wypiekana w piecu opalanym drewnem. Odpowiedni, zaokrąglony, kształt pieca wpływa na to, że w piecu utrzymuje się właściwa temperatura, a sama pizza jest równomiernie wypieczona. Tego typu piece możemy spotkać np. w pizzeriach, rzadziej natomiast w domowych warunkach. Trudno się dziwić – jest to rozwiązanie kosztowne i wymaga zaangażowania fachowców, którzy zbudują piec zgodnie ze sztuką – tłumaczy Rafał Wójcicki, reprezentujący markę Pizza Party i dodaje: alternatywą dla murowanych pieców są ich mobilne odmiany, które mają wszystkie właściwości standardowego pieca, ale są znacznie mniejsze i można je przenosić z miejsca na miejsce, korzystając z nich nie tylko na tarasie czy w ogrodzie, ale także podczas plenerowych wyjazdów za miasto.

Prostota przede wszystkim

Zgodnie z filozofią dolce far niente, czyli „słodkiego nicnierobienia”, Włosi zachęcają nas do relaksowania się i czerpania radości z życia. Takie podejście na pewno będzie nam przyświecać podczas jedzenia pizzy, ale byłoby idealnie, gdyby montaż pieca cechował się podobnymi założeniami.

– Wspólne spędzanie czasu podczas przygotowywania pizzy powinno być wyłącznie przyjemnością. Dlatego mobilne piece do pizzy opalane drewnem cechuje łatwość montażu, a przynajmniej tak jest w przypadku oferowanych przez nas pieców. Za projekt pieca Pizza Party odpowiadają ci, którzy o przygotowywaniu pizzy i wiedzą wszystko, nie powinno więc dziwić, że opracowane przez nich mobilne piece są niemal bezobsługowe podczas montażu i stwarzają okazję do szybkiego celebrowania dolce vita. Piec po wyjęciu z pudełka wymaga jedynie zerwania folii ochronnych oraz ułożenia paleniska z cegieł szamotowych, co zajmuje zaledwie kilka minut – tłumaczy Rafał Wójcicki, związany z Pizza Party.

Piec (nie) tylko do pizzy


Warto pamiętać o tym, że w piecu do pizzy możemy przygotowywać także inne potrawy – np. gruzińskie chaczapuri, polskie podpłomyki, a nawet chleb. Piece, także te mobilne, są całoroczne, więc możemy je wykorzystywać nie tylko podczas letnich i jesiennych imprez pod gołym niebem, ale nawet zimą.

Chociaż wizja smacznej, domowej pizzy rodem z Neapolu czy Toskanii kusi, to jest jeszcze inna, większa zaleta pieca do pizzy w ogrodzie lub na tarasie. Piec do pizzy to coś więcej niż urządzenie. To wehikuł, który przeniesie nas do skąpanych w słońcu i głośnych włoskich ulic, posadzi przy stole, przy którym toczą się żywiołowe dyskusje i słychać gromki śmiech, wreszcie – pozwoli dobrze spędzić czas z tymi, których kochamy i lubimy. Niech żyje dolce vita!

www.pizzaparty.pl/

Anna Mrówka | BUENA VISTA media group


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■