Wydarzenia
iswinoujscie.pl • Piątek [08.09.2023, 08:53:40] • Szczecin
Sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy opatentowali naukowcy ZUT w Szczecinie
![Sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy opatentowali naukowcy ZUT w Szczecinie](https://www.iswinoujscie.pl/im/artykuly/80127_08092023.jpg)
fot. Organizator
Z prośbą o wykorzystanie tych odpadów zwróciła się do naszych naukowców jedna ze szczecińskich palarni. Zespół profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.
Nasi naukowcy wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem - dodali do niego spoiwo - parafinę czy wosk sojowy lub pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze. Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.
W badaniach, które trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021, oprócz profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, udział wzięli także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT. Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy informację z Urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek.
Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku naszych naukowców.
Fot. Aurelia Kołodziej/ZUT
Emilia Kujawa
Rzecznik Prasowy
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Super wielkie gratulacje dla naszych naukowcow.