POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [29.07.2024, 13:06:57] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie smaki na największych imprezach w regionie

Jarmark Jakubowy, Festiwal Słowian i Wikingów oraz The Tall Ships Races to trzy tegoroczne wakacyjne imprezy, podczas których będzie można przespacerować się „Aleją Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. Uczestnicy kulinarnej podróży spróbują nie tylko paprykarza, ale także miodów, dżemów, wędlin czy produktów z róży. Nowością w alei będą oleje rzepakowe smakowe czy oleje tłoczone na zimno m.in. z nasion lnu brązowego, ostropestu, dyni i czarnuszki.

- To wydarzenia, które zapisały się w kalendarzu kulturalnym naszego regionu. Każda edycja przyciąga mnóstwo odwiedzających, zarówno mieszkańców Pomorza Zachodniego jak i turystów. To także doskonała okazja do sprawdzenia jak różnorodnie smakuje nasze Pomorze Zachodnie – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

XV edycja Jarmarku Jakubowego odbędzie się w dniach 24-28 lipca br. na terenie Bazyliki Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie i na Placu Orła Białego. Podczas wydarzenia zaprezentuje się ponad dwustu wystawców z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczym, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymce, mszy świętej ucieszyli oko i posilili się kolorowym jarmarkiem. Specjalny sektor „Aleja Zachodniopomorskie Smaki” złożony będzie z kilkunastu drewnianych domków, w których wystawcy zaprezentują produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z terenu Pomorza Zachodniego. Będą to m.in. miody i produkty pszczele, chleby, rogale, bułki, ciasta, pierniki, przetwory z róży i pomidorów, paprykarz oraz przetwory z ryb i wina. Pierwszy raz w alei pojawią się oleje tłoczone na zimno z nasion lnu brązowego, ostropestu, rzepaku, dyni, wiesiołka czy czarnuszki.

Tematem przewodnim 29. edycji Festiwalu Słowian i Wikingów (1-4 sierpnia br.), jest ,,Chrystianizacja Pomorza”. Obejmuje on dwa powiązane ze sobą wydarzenia historyczno–kulturalne: część historyczną organizowaną przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów Wolin–Jomsborg–Vineta na Wyspie Ostrów oraz część kulturalną organizowaną przez Gminę na Błoniach miasta Wolin. W czasie trwania festiwalu Wolin odwiedza około 2 tys. odtwórców historycznych z całego świata oraz 30 tys. turystów. Zwiedzający mają okazję m.in. przeżyć żywą lekcję historii i zobaczyć, jakie zawody wykonywano, jakie potrawy spożywano, jak spędzano wolny czas oraz jak wyglądały i ile ważyły zbroje wojowników. I w tym roku nie zabraknie lokalnych produktów z Pomorza Zachodniego, które zlokalizowane zostaną w „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. Pojawią się tam m.in. cukinie, dżemy, soki z Gospodarstwa Rolnego Leszek Jager; miody z "Cuda z Ula" czy "Miody Jana". Spróbować będzie można też paprykarza z Ryb z Wyspy Wolin.

Po siedmiu latach do Szczecina wracają wielkie żaglowce. Finał regat The Tall Ships Races rozegra się u stóp Wałów Chrobrego, na Łasztowni i przede wszystkim na wodzie (2-5 sierpnia br.). Na to żeglarskie święto zostały zaproszone także jednostki, które nie biorą udziału w samych regatach. Łącznie, zgodnie z planem, ma być 65 jednostek. Będą to międzynarodowe gwiazdy klasy A, B, C i D z Danii, Norwegii, Litwy, Szwecji, Niemiec czy Wielkiej Brytanii. Nieodłącznym elementem finału regat The Tall Ships Races są dodatkowe atrakcje i strefy zabaw. Uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z zachodniopomorskimi smakami, które prezentowane będą w kilkunastu drewnianych domkach, zlokalizowanych na Wałach Chrobrego, naprzeciwko Muzeum Narodowego. Swoje produkty zaprezentują m.in. zachodniopomorskie winnice: Molias, Bard, Invictus, Grabowski, Sydonia. Pojawią się także miody z pasiek: „Cuda z ula”, „Miody Jana” i Miody Puszczy Barlineckiej. Po raz pierwszy obecne będzie „Gospodarstwo Rolne Mateusz Leszkiewicz” z olejami rzepakowymi smakowymi.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■