POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [10.10.2018, 17:21:28] • Polska

Gałka muszkatołowa – królowa jesiennej kuchni

Gałka muszkatołowa – królowa jesiennej kuchni

fot. Organizator

Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.

Przepyszna, wszechstronna i zawsze świeża, dzięki łatwości, z jaką może być zmieniona w proszek na domowej tarce – gałka muszkatołowa nie bez powodu należy do grona ulubienic szefów kuchni. Stanowiąc najprostszy patent na wydobycie oryginalnego smaku prostych składników, szczególnie apetycznie łączy się z kuchnią typową dla jesiennych i zimowych miesięcy.

Gałka muszkatołowa – królowa jesiennej kuchni

fot. Organizator

Średniowieczne dziedzictwo
Delikatnie pikantny i korzenny smak gałki muszkatołowej na dobre zadomowił się w polskiej kuchni, dopełniając recepturę ziemniaczanych zapiekanek, kremowych sosów i gęstych zup. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego, występującego naturalnie na indonezyjskich wyspach Banda w archipelagu Moluki. Zwane są one również Wyspami Korzennymi, ze względu na bogactwo roślin będących podstawą dla pozyskania wielu aromatycznych przypraw. Swą nazwę w języku łacińskim gałka muszkatołowa (Myristica fragrans), zawdzięcza przede wszystkim intensywnemu aromatowi. Obecność gałki muszkatołowej w europejskim menu to jedna z konsekwencji wypraw krzyżowych, które zaowocowały przywiezieniem na nasz kontynent również takich przypraw jak cynamon i goździki.

Przyprawa do wszystkiego
Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, które z powodzeniem mogą być stosowane samodzielnie, by nadać daniu intensywny i oryginalny aromat. Mielone nasiona muszkatołowca korzennego dodaje się do dań mięsnych, zup, zapiekanek, potraw typowo polskich, takich jak bigos, pasztet oraz bitki. Przyprawa ta jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku dań wytrawnych, ale i przygotowanych na słodko. Z powodzeniem wykorzystuje się ją jako dopełnienie kompozycji aromatycznej ciast – piernika, sernika oraz jabłecznika. Gałka muszkatołowa należy także do kanonu kluczowych dodatków, wzbogacających smak grzanego wina oraz piwa.

Gałka muszkatołowa – królowa jesiennej kuchni

fot. Organizator

Jesień z nutą muszkatu
Smak gałki muszkatołowej doskonale harmonizuje z potrawami typowymi dla jesiennych miesięcy. Chłodniejsze dni to czas, kiedy chętniej sięgamy po bardziej treściwe potrawy, przygotowane w piekarniku lub duszone na wolnym ogniu. Mielona gałka to także doskonały komponent dań z dodatkiem produktów mleczarskich – sera żółtego, gęstej śmietanki oraz masła. – Niemożliwym do zignorowania w domowej kuchni połączeniem są ziemniaki zapiekane w kremowym sosie z dodatkiem gałki muszkatołowej, pod pierzynką tartego sera. Praktycznie każda potrawa z dodatkiem żółtego sera zyskuje na wyrazistości za sprawą szczypty tej niepozornej przyprawy. Nie można zapomnieć o kremowych zupach, również tych na bazie kremowych serków topionych, których łagodny smak przełamie szczypta mielonych nasion - mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Co jeszcze jesienią warto przygotować inspirując się wszechstronnością aromatu muszkatu? Oczywiście smażone grzyby, które w połączeniu jajkami zamienią się w puszystą frittatę. Dzięki wywodzącej się z Indonezji przyprawie również trudna w smakowej aranżacji dynia zaprezentuje się w domowym menu jako warzywo o charakterystycznym i bogatym aromacie.

Więcej ciekawostek kulinarnych i aromatycznych przepisów znaleźć można na www.msm-monki.pl.


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Czwartek [11.10.2018, 20:49:20] • [IP: 93.94.191.***]

Gałka muszkatołowa - naturalny silny narkotyk, całkowicie legalny. Mirystycyna zawarta w gałce, odpowiedzialna jest za efekty odurzenia.

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■