POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • ¦roda [26.06.2019, 08:23:19] • Polska

Przepis na letni obiad

Przepis na letni obiad

fot. Organizator

Zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki.

Sk³adniki (4 porcje)
500 g cielêciny
2 szklanki groszku ¶wie¿ego lub mro¿onego
1 pêczek (oko³o 6 ³y¿ek) drobnego szczypiorku
2 + 2 marchewki
1 korzeñ pietruszki
1/3 korzenia selera
bia³a czê¶æ pora
2 li¶cie laurowe
2 ziela angielskie
lubczyk (opcjonalnie)
dodatki do przybrania dowolne (np. tymianek, groszek cukrowy, zblanszowane szparagi itp.)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
1. Najlepiej dzieñ wcze¶niej ugotowaæ wywar, aby mo¿na by³o zdj±æ wygotowany t³uszczyk.
2. Obierz warzywa na rosó³ (2 marchewki) i pokrój na ¶rednie kawa³ki.
3. Umyj miêso, prze³ó¿ je do garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj wcze¶niej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i li¶cie laurowe. Wywar gotuj ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przeced¼
- najlepiej na durszlak po³o¿yæ ja³ow± gazê, aby rosó³ by³ czysty.
4. W dniu podania wywar podgrzej, dodaj groszek i gotuj ok. 5 minut lub do preferowanej miêkko¶ci.
5. Tu¿ przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku.
6. Na koniec przy pomocy spirilizera przygotuj spaghetti marchewkowe. Wrzuæ je do osolonego wrz±tku i blanszuj przez 2 minuty. Wyci±gnij ³y¿k± cedzakow±.
7. Zupê podawaj na talerzach odpowiednio skomponowanych i przybranych.
8. Cielêcinê albo dodaj do zupy, albo przechowaj w zamra¿arce na inn± okazjê.


Szparagi primavera
Podane z makaronem cannelloni, szparagami, botwink±, szynk± parmeñsk±, mini kuleczkami mozzarelli, rozmarynem i oliw±.
Sk³adniki (4 porcje)
200 g szynki parmeñskiej
1 pêczek zielonych szparagów
12 p³atów makaronu do lasagne
150 g groszku cukrowego
pêczek botwinki
200 g mozzarelli minii
200 ml ¶mietany kremówki
1/2 szklanki wina wytrawnego, bia³ego
¶wie¿y rozmaryn lub inne zio³o do przybrania
sól, pieprz
1 ³y¿ka mas³a
2 ³y¿ki oliwy

Wykonanie
1. Odetnij twarde koñcówki szparagów. Przetnij pozosta³± czê¶æ na pó³.
2. Botwinkê umyj, oczy¶æ i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej mas³o, uwa¿aj, aby siê nie przypali³o. Dodaj pokrojon± na ¶rednie kawa³ki szynkê i obsma¿ j± z obu stron. Dodaj botwinkê wino oraz ¶mietanê. Gotuj chwilkê do ¶redniego zagêszczenia sosu.
4. W garnku zagotuj osolon± wodê, wrzuæ szparagi i gotuj króciutko ok. 5 minut, albo wed³ug upodobañ. Wyci±gnij ³y¿k± cedzakow±.
5. Do tego samego garnka wrzuæ groszek, gotuj go 2-3 minuty, a nastêpnie wyci±gnij go przy pomocy ³y¿ki cedzakowej.
6. W miêdzyczasie ugotuj makaron wed³ug zaleceñ producenta.
7. Wy³ó¿ na talerz czê¶æ szynki z botwink±, u³ó¿ na tym zrolowane plastry makaronu. Do³ó¿ resztkê sosu z szynk±.
8. Dodaj szparagi oraz groszek cukrowy oraz ser.
9. Dodaj na koniec na ka¿dy gor±cy talerz po kilka kropli dobrej oliwy oraz ulubione zio³a np. rozmaryn, szczypiorek.
10. Poszczególne sk³adniki dania mo¿esz przygotowaæ wcze¶niej (oprócz makaronu) i zamroziæ. A w dniu podania rozmroziæ, podgrzaæ i dogotowaæ makaron.

Letni mini deserek

Sk³adniki (ilo¶æ porcji zale¿y od wielko¶ci naczynia jakie u¿yjemy):
galaretka egzotyczna
galaretka truskawkowo-malinowa
jogurt grecki (400 g)
owoce do przybrania (u nas truskawki - bazylia)

Wykonanie

1. Przygotuj galaretki wed³ug instrukcji producenta, zmniejszaj±c wodê o 50 ml.
2. Wylej na dno galaretkê egzotyczn±. Sch³od¼ i prze³ó¿ do lodówki do ca³kowitego stê¿enia.
3. Na zastyg³± galaretkê wy³ó¿ jogurt grecki, nie musi byæ bardzo równo, aby np. galaretka ciemna wp³ynê³a w wolne miejsca.
4. Zalej jogurt sch³odzon± galaretk± i prze³ó¿ do lodówki.
5. Na koniec ozdób deser owocami.
6. Deser podawaj sch³odzony.
7. Mo¿esz do przygotowania galaretki u¿yæ np. wina bia³ego i czerwonego, zastêpuj±c wodê.
8. Desery mo¿esz przygotowaæ wcze¶niej, przykryæ foli± i przechowaæ 2-3 dni w lodówce.
9. Po wyjêciu wystarczy ju¿ tylko ozdobiæ.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa siê gala fina³owa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyska³a absolutorium z tytu³u wykonania bud¿etu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto ¦winouj¶cie Prezydent Joanna Agatowska uzyska³a votum zaufania od Rady Miasta ■ Pe³na przejezdno¶æ drogi S3 przed wakacjami jest zagro¿ona, wykonawcy apeluj± do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokoj±cym zjawiskiem, tak¿e w ¦winouj¶ciu, jest stale spadaj±cy przyrost naturalny" ■ Now± formu³ê prezentacji raportu o stanie miasta omówi³ specjalny go¶æ sesji - Ryszard grobelny. Raport dostêpny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obs³uguj±cych przeprawê „Warszów” pomiêdzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa siê obecnie w trybie nieregularnym. Zarz±d Dróg Miejskich i ¯eglugi informuje, ¿e zespó³ techniczny pracuje nad jak najszybszym usuniêciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakoñczenia naprawy pasa¿erów obs³uguje wy³±cznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, ¿e czas oczekiwania na przeprawê mo¿e siê wyd³u¿yæ, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwa³a zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 z³, 176,97 euro, 2 korony czeskie i ¿eton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkaj± siê 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anio³a – to coroczna okazja, by powróciæ wspomnieniami do czasów, gdy zak³ad zatrudnia³ tysi±ce osób i têtni³ ¿yciem. W przeddzieñ Dnia Rybaka bêdzie czas na rozmowy, u¶miechy i integracjê przy grillu ■