POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [27.06.2019, 07:44:44] • Polska

Kuchnia w stylu EKO? Naturalnie!

Kuchnia w stylu EKO? Naturalnie!

fot. Organizator

Kuchnią ekologiczną określamy pomieszczenie, w którym do zaaranżowania przestrzeni wykorzystano materiały naturalne, pochodzące z natury. Kuchnię ekologiczną określa również odpowiedzialny sposób korzystania z niej i wybór takich elementów wyposażenia, które ułatwiają codzienne dbanie o środowisko. Eko to po prostu styl życia!

Po pierwsze: estetyka
Wnętrze inspirowane naturą powinno nawiązywać kolorystycznie do ziemi, roślin, drzew. Zatem takie odcienie jak beże, szarości, zielenie a nawet brązy to barwy, które świetnie sprawdzą się na podłodze czy na ścianach. Zieleń to idealna barwa dla wszelkiego rodzaju dodatków – w postaci roślin, ale też doniczek czy drobnej zastawy. Na podłodze najlepiej sprawdzą się drewniane deski lub gładki kamień. Warto jednak pamiętać, ze materiały te, choć naturalne, nadadzą wnętrzu odmiennego charakteru. Drewno doda kuchni ciepła, kamień natomiast wprowadzi nieco industrialnego sznytu. Dobrym pomysłem jest połączenie tych dwóch materiałów. Kamień na podłodze i drewno na blacie kuchennym stworzą niezwykle oryginalny i przykuwający wzrok duet. Nie należy zapominać również o materiałach wykorzystanych do stworzenia innego typu elementów wyposażenia. Wiklinowy kosz, gliniane wazony wypełnione gałązkami z liśćmi czy lniane zasłony idealnie sprawdzą się we wnętrzu w stylu eko. Może warto zastanowić się, czy stare szafki wiszące w kuchni wymagają wymiany czy jedynie odświeżenia? Niekiedy przemalowanie frontów może znacząco zmienić wygląd wnętrza, bez konieczności kupowania nowych mebli. To oszczędność czasu i pieniędzy!
Po drugie: technologia w służbie natury
Współcześni producenci coraz częściej utożsamiają się z trendem eko i proponują swoim klientom produkty, które pozwalają im oszczędzać wodę i prąd. Niekiedy są również produkowane z materiałów bezpiecznych dla środowiska, które łatwo można poddać przetworzeniu. Jednym z elementów wyposażenia kuchni, który ma znaczący wpływ nie tylko na środowisko, ale także na stan domowego budżetu jest bateria. – Wybierając baterie do swojej kuchni coraz częściej stawiamy na te, które dzięki zastosowanej w nich innowacyjnej technologii pozwalają oszczędzać wodę, a co za tym idzie - zmniejszyć opłaty za nią. Na rynku istnieją modele baterii ze specjalnymi eko-przyciskami, znajdującymi się u podstawy dźwigni. Stanowią one wstępną blokadę wypływu wody, dzięki czemu na co dzień zużywamy jej zdecydowanie mniej. Aby zwiększyć natężenie strumienia należy jednocześnie podnieść dźwignię i nacisnąć przycisk. Szacuje się, że korzystanie z baterii z eko-przyciskami może generować oszczędności wody na poziomie nawet 57% - w porównaniu do tych modeli baterii z ich standardowym wypływem. Dla czteroosobowej rodziny oznacza to aż 800 zł mniej rocznie* - mówi Joanna Gręda, ekspert marki Oras.
Samodyscyplina działa cuda!
Warto pamiętać o tym, że oprócz zaawansowanych technologicznie urządzeń zmniejszyć zużycie wody i energii możemy wdrażając w nasze życie dobre nawyki. Nie rozmrażajmy produktów z użyciem wody – zdecydowanie lepiej będzie zostawić je na noc w lodówce. Do gotowania potraw w garnku używajmy pokrywek – zmniejszają one zużycie energii nawet o 30%! Tradycyjne żarówki zastąpmy tymi energooszczędnymi – oświetlenie LED pobiera obecnie najmniej prądu. A przygotowując potrawy w piekarniku wyłączmy go 10 minut przed końcem pieczenia – temperatura wytworzona wewnątrz urządzenia sprawi, że przysmak będzie dopieczony.

Dominika Szewczyk
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■