POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [02.07.2019, 21:11:25] • Polska

Święto legendarnego hot-doga już 4 lipca! Sprawdź, jak przygotować go w zdrowej wersji

Święto legendarnego hot-doga już 4 lipca! Sprawdź, jak przygotować go w zdrowej wersji

fot. Organizator

To nie przypadek, że święto hot-doga, legendy amerykańskiego street foodu i stylu życia, wypada właśnie 4 lipca, czyli w Dzień Niepodległości w USA. To genialne w swej prostocie danie ma dziś miliony fanów na całym świecie. Poznaj jego historię i sprawdź, jak przygotować hot-doga, aby stał się zdrową przekąską, a nie typowym fast foodem.

Jak to się zaczęło?
Chociaż hot-dog kojarzy się bezpośrednio ze Stanami Zjednoczonymi, jego historia rozpoczęła się znacznie bliżej Polski – we Frankfurcie nad Menem. Powstanie parówek, (słynnych dziś frankfurterek) przypisuje się właśnie temu miastu. Parówka do USA powędrowała razem z niemieckimi emigrantami. Jeden z nich – Charles Feltman kupił wózek, z którego sprzedawał jedzenie plażowiczom na Coney Island. W 1869 roku wpadł na pomysł, jak zaoszczędzić na myciu i dokupywaniu sztućców, gubionych przez klientów i zaczął serwować parówkę włożoną w przeciętą bułkę. Były to tzw. dachshundy – od niem. „jamniki”, kształt parówki po prostu przypominał komuś małego jamnika. Danie stało się prawdziwym hitem wśród bywalców Coney Island. Innowacyjna kanapka szybko stała się częścią amerykańskiej kultury i zasłynęła pod nazwą „hot-dog” w całym kraju.

Święto hot-doga i Dzień Niepodległości

Dzień hot-doga celebrowany jest od ponad 100 lat, zawsze 4 lipca w Święto Niepodległości. Obchody zapoczątkował konkurs jedzenia hot-dogów na czas, urządzony w 1916 roku przez bar Nathan's Famous na Surf Avenue w Nowym Jorku. To właśnie tam czterech imigrantów, zajadając się kolejnymi hot-dogami, próbowało ustalić, który z nich jest największym patriotą. Bar założył nie kto inny, tylko były pracownik Feltmana, imigrant z Galicji, Nathan Handwerker – król najsławniejszych hot-dogów z Coney Island. Dziś organizowany konkurs jest jednym z największych turniejów na świecie (Nathan’s Hot Dog Eating Contest), natomiast sama dyscyplina „sportowego jedzenia” stała się wielomilionowym biznesem, a dla niektórych uczestników głównym źródłem utrzymania.

Hot-dog w zdrowszej wersji

Celebrując święto hot-doga, można sobie pozwolić na „wypasioną” wersję, czyli kiełbaskę w pszennej bułce z dodatkiem ketchupu, majonezu i prażonej cebulki. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie. Od kilku lat hot-dogi kojarzą się głównie z fast foodem, który można kupić na stacji benzynowej. Gruba bułka, niewiadomego pochodzenia kiełbaska i bardzo kaloryczne sosy na pewno nie wyjdą nam na zdrowie. Każde (nawet najbardziej kaloryczne danie) można jednak nieco zmodyfikować i sprawić, że będzie wciąż naprawdę pyszne.

W przypadku hot-doga wystarczy naprawdę niewielka modyfikacja. Warto postawić na zdrowe pieczywo. Ideałem byłaby bułka żytnia, jeśli jednak na taką nie trafimy, nie kupujmy gotowego pieczywa przeznaczonego specjalnie do hot-dogów. Takie bułki nie mają wiele wspólnego z prawdziwym wypiekiem – są naszpikowane ogromną ilością konserwantów i spulchniaczy. Bardziej doświadczeni kucharze mogą spróbować upiec bułkę samodzielnie. Drugim składnikiem jest parówka, to ona decyduje o całym smaku hot-doga.

– Parówki powinny być wysokiej jakości, z dużą zawartością mięsa. Przed włożeniem do bułki najlepiej równomiernie je obsmażyć, np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu. Idealne do tego typu przekąsek będą parówki „Paryżanki”, znane i cenione przez konsumentów – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Zrezygnujmy też z bardzo kalorycznych i chemicznych sosów. Wykorzystajmy musztardę i ketchup albo sos przygotowany na bazie jogurtu.
Poniżej przedstawiamy przepis na smakowite hot-dogi w zdrowszej wersji. Po ich spróbowaniu już nigdy nie sięgniesz po hot-doga na stacji benzynowej!

Pyszne hot-dogi z warzywami, czerwoną kapustą i awokado

Składniki:
3 podłużne bułki pełnoziarniste
3 parówki Paryżanki ZM Pekpol
mała papryczka chilli
pół żółtej papryki
pół awokado
pół pomidora
świeża sałata
czerwona kapusta kiszona
kilka plasterków czerwonej cebuli
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bułki przeciąć na pół i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Parówki podgrzać w wodzie lub podsmażyć na patelni albo zgrillować. Następnie ułożyć w bułkach razem z kiszoną czerwoną kapustą i pokrojonymi w plasterki warzywami (tak jak na zdjęciu). Na wierzchu ułożyć pokrojoną papryczkę.
Smacznego!

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■