POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [09.07.2019, 13:12:42] • Polska

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

fot. Organizator

Złocisty kolor, słodki, delikatnie śmietankowy smak i wyjątkowy aromat – któż potrafi oprzeć się karmelowym słodkościom? Karmel świetnie sprawdza się jako element dekoracji i składnik deserów, ale również jako nietypowy dodatek do wytrawnych dań. Karmelizować lub rumienić można też np. warzywa – dzięki temu nie tylko apetycznie prezentują się na talerzu, ale też nabierają więcej walorów smakowych. W czym tkwi sekret obu tych technik kulinarnych?

Karmelizacja to proces poddawania cukru działaniu wysokiej temperatury, co powoduje całkowite odparowanie wody, a cukier nabiera charakterystycznego, złoto-brązowego koloru i płynnej struktury. Cukier znajduje się w większości produktów spożywczych, dlatego proces karmelizacji możemy zaobserwować choćby przy smażeniu mięsa, warzyw czy pieczeniu chleba. Uzyskanie prawdziwego karmelu czy rumienienie warzyw do konkretnych potraw jest już nieco bardziej skomplikowane. Cały proces może ułatwić gotowanie z ustawieniami krok po kroku, przy pomocy odpowiedniego urządzenia, takiego jak Thermomix®, który w najnowszej wersji – Thermomix® TM6 wyposażony został w funkcje umożliwiające bezpieczne przygotowanie karmelu bez większego wysiłku!

Karmelowa rozkosz
Ciągnące się krówki, karmelowy budyń, batoniki toffi – to tyko niektóre z deserowych propozycji, w których pierwsze skrzypce gra karmel. Jego samodzielne przygotowanie to wyższa szkoła jazdy! Możemy po prostu podgrzewać cukier na suchej patelni o grubym dnie, ale wówczas konieczne jest pilnowanie i systematyczne mieszanie, aby cukier się nie spalił. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie 1-2 łyżek wody, co zwiększa kontrolę nad przygotowaniem karmelu. Cały proces można sobie jednak jeszcze bardziej ułatwić dzięki urządzeniu Thermomix® TM6. Najnowsza wersja urządzenia wyposażona została w funkcję Wysokich Temperatur, która wykorzystywana jest właśnie w przepisach na desery z karmelem. Gotując z ustawieniami nie musimy martwić się czy przygotowujemy karmel w odpowiedniej temperaturze, w dodatku unikniemy ryzyka przypalenia, a dodatkowo funkcja Mycia Wstępnego zdecydowanie ułatwi umycie naczynia po zakończonej pracy, co przy karmelizowaniu na tradycyjnej patelni bywa uciążliwe. W ten sposób w mgnieniu oka przygotujemy np. domowe lizaki, orzeszki w karmelu, lody z solonym karmelem, a dodając śmietankę i masło – sos karmelowy, który sprawdzi się jako dodatek do ciast czy nawet wytrawnych dań z mięsem. Ciekawą propozycją jest też plaster miodu. Chrupiąca, miodowa tafla o strukturze bąbelkowej czekolady to świetny pomysł na szybką przekąskę lub nietypową dekorację deserów.

Z rumieńcem im do twarzy
Warzywa to także świetna baza do karmelizacji i rumienienia, bo odznaczają się wysoką zawartością cukrów. Skarmelizowane na bazie masła, cukru trzcinowego i octu balsamicznego warzywa, takie jak ziemniaki, fenkuł, marchew czy pietruszka będą niezwykle apetycznym zwieńczeniem letniego obiadu. Z kolei, uprzednio zrumienione warzywa cebulowe, takie jak czosnek, por czy cebula nadadzą prawdziwej esencji wywarom, wzbogacą smak każdej zupy, będą też świetnym dodatkiem do burgerów. Podobnie, jak w przypadku karmelizacji, w procesie rumienienia równie ważna jest precyzja – odpowiednie ustawienie czasu i temperatury w stosunku do ilości i rodzaju składników. Szczegółowe wskazówki dotyczące rumienienia warzyw cebulowych w zależności od pożądanego stopnia zrumienienia, znajdziemy w nowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Więcej smaku. Rumienienie warzyw”, dostępnej na platformie Cookidoo®.

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

fot. Organizator

PLASTER MIODU

SKŁADNIKI
· 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 300 g cukru lub 300 g brązowego cukru
· 80 g wody
· 20 g miodu, płynnego lub 20 g syropu złocistego
· 1000 g wody, do Mycia Wstępnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Wysokich Temperatur, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po wsypaniu cukru do naczynia miksującego.
2 Formę (17 x 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić na powierzchnię odporną na wysokie temperatury.
3 Przygotować 1-2 łyżeczki sody, odłożyć do momentu, aż tryb karmelizacji zakończy pracę. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 80 g wody i miód, uruchomić bez założonej miarki Karmelizowanie.
4 Natychmiast po zakończeniu karmelizacji dodać sodę, posypując nią przestrzeń wokół noży. Całość szybko wymieszać za pomocą kopystki, do momentu aż masa karmelowa zacznie się pienić. Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ masa karmelowa jest bardzo gorąca. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
5 Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, uruchomić Mycie Wstępne.
6 Formę z masą karmelową pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać masę karmelową na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika.
7 Plaster miodu przechowywać w temperaturze pokojowej lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.

Magdalena Kosińska
Senior PR & Influencer Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■