POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [20.10.2019, 08:40:25] • Polska

Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.

Leśne grzyby można suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. W polskiej kuchni wykorzystuje się takie gatunki grzybów jak borowiki, rydze, gąski czy maślaki. – Doskonałym pomysłem na obiad będzie np. frittata lub tagliatelle z grzybami i boczkiem – obie propozycje nie są skomplikowane w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem. Warto wybrać aromatyczny boczek z dodatkiem naturalnych przypraw, np. boczek z komina ZM Pekpol. Danie nie będzie wprawdzie niskokaloryczne, ale na pewno sycące. Jeśli chcemy, aby grzyby były mniej ciężkostrawne, możemy połączyć je ziołami ułatwiającymi trawienie, jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Składniki:
• 400 g makaronu tagliatelle
• 150 g boczku z komina ZM Pekpol
• 2 średnie cebule
• 100 g borowików (świeże lub mrożone)
• 1 łyżka oleju
• 250 ml słodkiej śmietanki 18%
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki
• tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę podduszamy.

Następnie wszystko zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.


Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki:
• 6 jajek
• 100 g boczku z komina ZM Pekpol
• 250 g borowików (świeże lub mrożone)
• 250 g brokułów
• garść liści szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz do smaku
• tymianek
• tarty parmezan

Przygotowanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.

Makaron świderki z kurkami i kiełbasą z kurczaka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 150 g kurek ((świeże lub mrożone)
- 1 pętko kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczone i rozdrobnione kurki podsmażyć ok. 5 min na maśle. Potem dodać drobno pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Całość podsmażyć. Na koniec dodać soli, pieprzu i papryki do smaku. Ozdobić natką pietruszki.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■