POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.10.2019, 14:39:24] • Polska

Sezon na grzyby z Lubellą

Sezon na grzyby z Lubellą

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem Lubella!

Dla prawdziwych smakoszy
Fani leśnych grzybów mają tylko kilka okazji w roku na ich zbieranie. A teraz, jesienią, jest ich prawdziwy wysyp. Smakosze doceniają ich intensywny smak i zapach, którego nie da się niczym zastąpić. Jak żaden inny składnik nadają potrawom charakteru. Można je przygotować na wiele sposobów – smażyć, dusić, marynować, zapiekać, ususzyć, a nawet ukisić.

Grzyby do wszystkiego
Grzyby stanowią tradycyjny polski przysmak: pojawiają się w zupach, sosach do mięs, jako nadzienie do pierogów, czy pieczeni. Chętnie wykorzystujemy je również w szybkich przekąskach: w zapiekankach, pasztecikach, a nawet solo – w wersji podsmażonej i doprawionej na przykład tymiankiem. Od zawsze są nieodzownym składnikiem na naszych talerzach podczas jesiennych obiadów. Ale to z makaronem potrafią stworzyć duet idealny!

Wspólny czas z bliskimi
Tyle samo radości, co jedzenie grzybów – sprawia ich zbieranie. To idealny sposób na spędzenie pięknego, jesiennego przedpołudnia. Wyprawa do lasu z koszami może być zabawą dla całej rodziny,  a dla dzieci okazją do poznania pod kontrolą dorosłych wielu ich odmian. Wspólne gotowanie z własnoręcznie znalezionych składników to duża satysfakcja, a przygotowanie potraw ze świeżych grzybów jest bardzo proste. Wystarczy połączyć je z ulubionym makaronem

Lubella i gotowe!
Warto więc wykorzystać bogaty sezon grzybowy i poeksperymentować w kuchni. A dla poszukujących inspiracji mamy 2 pyszne dania z grzybami i makaronem Lubella!

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRZYBÓW!

MAKARON A LA CARBONARA Z GRZYBAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki
300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
300 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30%
50 g parmezanu
3 żółtka
150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
2 łyżki oleju
1 szalotka
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
sól, biały pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając.
3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

JESIENNA PATELNIA. MAKARON Z LEŚNYMI GRZYBAMI, DYNIĄ I SEREM LAZUR
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Pióra
1/2 średniej dyni
400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
150 g sera pleśniowego typu blue
5 szalotek
świeża natka pietruszki
cząber
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.
5. Dodaj masło, dopraw do smaku.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

OPIS PRODUKTU:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki – za sprawą wysokiej jakości pszenicy i specjalnemu procesowi mielenia ma unikalny smak i właściwości: po ugotowaniu nie skleja się, ma odpowiednią twardość i sprężystość.

Makaron Lubella Pióra – to jeden z najbardziej popularnych kształtów makaronów. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do wielu potraw. Powstał z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia, jest odpowiednio twardy, a jednocześnie doskonale sprężysty. Po ugotowaniu nie skleja się, zachowując swój piękny kolor i naturalny zapach.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■