POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.10.2019, 14:39:24] • Polska

Sezon na grzyby z Lubellą

Sezon na grzyby z Lubellą

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem Lubella!

Dla prawdziwych smakoszy
Fani leśnych grzybów mają tylko kilka okazji w roku na ich zbieranie. A teraz, jesienią, jest ich prawdziwy wysyp. Smakosze doceniają ich intensywny smak i zapach, którego nie da się niczym zastąpić. Jak żaden inny składnik nadają potrawom charakteru. Można je przygotować na wiele sposobów – smażyć, dusić, marynować, zapiekać, ususzyć, a nawet ukisić.

Grzyby do wszystkiego
Grzyby stanowią tradycyjny polski przysmak: pojawiają się w zupach, sosach do mięs, jako nadzienie do pierogów, czy pieczeni. Chętnie wykorzystujemy je również w szybkich przekąskach: w zapiekankach, pasztecikach, a nawet solo – w wersji podsmażonej i doprawionej na przykład tymiankiem. Od zawsze są nieodzownym składnikiem na naszych talerzach podczas jesiennych obiadów. Ale to z makaronem potrafią stworzyć duet idealny!

Wspólny czas z bliskimi
Tyle samo radości, co jedzenie grzybów – sprawia ich zbieranie. To idealny sposób na spędzenie pięknego, jesiennego przedpołudnia. Wyprawa do lasu z koszami może być zabawą dla całej rodziny,  a dla dzieci okazją do poznania pod kontrolą dorosłych wielu ich odmian. Wspólne gotowanie z własnoręcznie znalezionych składników to duża satysfakcja, a przygotowanie potraw ze świeżych grzybów jest bardzo proste. Wystarczy połączyć je z ulubionym makaronem

Lubella i gotowe!
Warto więc wykorzystać bogaty sezon grzybowy i poeksperymentować w kuchni. A dla poszukujących inspiracji mamy 2 pyszne dania z grzybami i makaronem Lubella!

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRZYBÓW!

MAKARON A LA CARBONARA Z GRZYBAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki
300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
300 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30%
50 g parmezanu
3 żółtka
150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
2 łyżki oleju
1 szalotka
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
sól, biały pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając.
3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

JESIENNA PATELNIA. MAKARON Z LEŚNYMI GRZYBAMI, DYNIĄ I SEREM LAZUR
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Pióra
1/2 średniej dyni
400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
150 g sera pleśniowego typu blue
5 szalotek
świeża natka pietruszki
cząber
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.
5. Dodaj masło, dopraw do smaku.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

OPIS PRODUKTU:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki – za sprawą wysokiej jakości pszenicy i specjalnemu procesowi mielenia ma unikalny smak i właściwości: po ugotowaniu nie skleja się, ma odpowiednią twardość i sprężystość.

Makaron Lubella Pióra – to jeden z najbardziej popularnych kształtów makaronów. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do wielu potraw. Powstał z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia, jest odpowiednio twardy, a jednocześnie doskonale sprężysty. Po ugotowaniu nie skleja się, zachowując swój piękny kolor i naturalny zapach.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■