POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [23.01.2020, 09:37:51] • Polska

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

fot. Organizator

Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie zimowe dni? Przygotuj swoją ulubioną potrawę – comfort food, która sprawi, że poczujesz się błogo i beztrosko. Prawdziwe comfort food to zwykle pożywne i ciepłe danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swojej kuchni. Zazwyczaj kojarzy się ze smakami dzieciństwa i potrawami, które przyrządzała mama lub babcia. Wypróbuj nasz przepis na rozgrzewającą ziemniaczaną zapiekankę ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami – w sam raz na chłodne dni!

Comfort food to sprawa indywidualna – w końcu każdy z nas wskaże pewnie inny przysmak jako ulubiony. I nieważne, czy będzie to danie słodkie czy wytrawne, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Dla jednych więc będzie to pachnące ciasto drożdżowe, a dla innych zapiekanka z serem czy talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju. Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, czyli gęstą pastę ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Natomiast w USA nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. A w Polsce? U nas z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki.

– Świetną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodziny, będzie sycąca zapiekanka na bazie ziemniaków, ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami. To dość kaloryczne danie, ale w zimie się sprawdzi – rozgrzeje nas i doda energii. Aby podkreślić smak zapiekanki warto wybrać odpowiednią kiełbasę, np. aromatyczną kiełbasę Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, w wersji wieprzowej lub z kurczaka. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale jej smak rekompensuje wysiłek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Jedno jest pewne, jedząc takie danie możesz zapomnieć na chwilę o liczeniu kalorii i poczuć się naprawdę błogo.
ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I KIEŁBASĄ KURPIOWSKIE SPECJAŁY

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 por
- pół kostki sera feta
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- natka pietruszki

Przygotowanie
Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■