POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [22.02.2020, 13:03:39] • Polska

Oczyszczają i poprawiają kondycję – poznaj moc aromatycznych herbat!

Oczyszczają  i poprawiają kondycję – poznaj moc aromatycznych herbat!

fot. Organizator

Filiżanka herbaty to idealna propozycja na chłodne, zimowe popołudnia. Wspaniale rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Może również wzmacniać, rewitalizować i oczyszczać organizm, a nawet pomagać w zwalczaniu niechcianych infekcji. Wystarczy trochę gorącej wody i... garść sprawdzonych przepisów.

Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem
i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. Jest to swojego rodzaju zimowy klasyk, niezwykle wartościowy, jednak dobrze znany wszystkim amatorom herbacianych naparów. Sam Cook wyruszył w daleką podróż po krainie rozgrzewających napoi, by przedstawić oryginalną, alternatywną mieszankę smaków, przygotowaną w wielkim stylu!

Stylowe zaparzanie
Dla wszystkich miłośników nie tylko herbat, ale również design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego i ujmującego swoim wyglądem czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.
W parze z nowoczesnym, srebrnym, błyszczącym wykończeniem, czajnik zyskuje niepowtarzalny charakter. Dwie wersje kolorystyczne: czarna i biała, będą stanowić oryginalną ozdobę modnego kuchennego wnętrza. Poza niewątpliwie atrakcyjnym wyglądem, urządzenie ma jeszcze wiele innych zalet. Specjalna konstrukcja sprawia,
że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. Czajnik o pojemności 1,7L wykonany jest z najwyższej jakości materiałów. Zestaw obejmuje dwa wymienne filtry, stabilną obrotową podstawę 360° oraz oryginalny, bezawaryjny włącznik STRIX.
Czajnik elektryczny Sam Cook PSC-100 cena detaliczna: 227 PLN

Manager temperatury
Zanim przejdziemy do omówienia konkretnych przepisów, warto wspomnieć, że każda z herbat rządzi się swoimi prawami. Do każdego koloru powinniśmy dostosować odpowiednio temperaturę parzenia. Herbatę czarną najlepiej zalać wodą podgrzaną do ok. 90°C, białą ok. 75-85°C, natomiast zieloną do ok. 70°C. Stosując te zasady będziemy mieć pewność, że nie pozbawimy naparu cennych właściwości. By uniknąć kłopotliwej „zabawy” z ręcznym termometrem do wody, warto zdecydować się na czajnik, który wykona to za nas. Model PSC-110 marki Sam Cook nie tylko wyłączy się po osiągnięciu ustalonej temperatury (60°C – 100°C co 10°C), ale również utrzyma ją na wybranym poziomie przez odpowiedni czas. Wysoka moc czajnika (3000 W) gwarantuje niezwykle szybkie gotowanie wody (nawet 1,7 L), a inteligentna sygnalizacja dźwiękiem informuje o osiągnięciu pożądanej temperatury. Minimalistyczny design urządzenia, wyróżnia się spośród innych swoją prostotą i elegancją. Nowoczesne rozwiązania takie jak intuicyjny, dotykowy panel sterujący z wyświetlaczem LED czy automatyczna pokrywa, podnoszą komfort użytkowania.
Czajnik elektryczny Sam Cook PSC-110 cena detaliczna: 252 PLN

Napar z polskich superfoods!
Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem.
Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości.

Składniki:

• jarzębina
• liście czarnej herbaty
• owoce czarnej porzeczki

Przepis:
1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki.
4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czerwone oczyszczenie
Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Przepis:
1. Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
2. Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

www.samcook.eu


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■