POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [27.11.2022, 14:36:30] • Polska

Pyszne i szybkie przekąski na Andrzejki (i inne okazje)

Pyszne i szybkie przekąski na Andrzejki (i inne okazje)

fot. Organizator

Andrzejki to tradycyjnie wieczór wróżb spędzany w gronie przyjaciół. Dawniej niezamężne panny przy pomocy wosku, jabłek, monet i bucików starały się przepowiedzieć swoją przyszłość. Obecnie Andrzejki to raczej okazja do hucznej zabawy, ostatniej przed nadchodzącym adwentem. W tym roku weekend andrzejkowy wypada relatywnie wcześnie, bo rozpoczyna się już 25 listopada. Warto zatem skupić się na wyczarowaniu doskonałej atmosfery, a szykując przekąski, kierować się zasadą: minimum czasu, maksimum smaku i efektu.

Spontaniczne spotkania towarzyskie i codzienny pośpiech nie zawsze idą w parze – lecz nie musi tak być! Jeżeli postanowiliśmy w ostatniej chwili zorganizować Andrzejki, zrezygnujmy z wielkiej wyprawy po zakupy i wielu godzin spędzanych w kuchni. Wystarczy, że sięgniemy po produkty, które z reguły mamy w domu i które pozwolą nam stworzyć szybkie, lecz efektowne dania.
- Jako jeden z najbardziej uniwersalnych produktów świata, jaja są świetną bazą wielu bardzo łatwych w przygotowaniu przekąsek, stanowiących alternatywę dla niezdrowych chipsów i paluszków – mówi Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Na niespodziewane okazje warto mieć zawsze w lodówce zapasowe opakowanie jaj. Prawidłowo przechowywane w warunkach chłodniczych zachowają świeżość aż do 4 tygodni!

PRZEPIS
Inne muffiny
Wszyscy znamy muffiny w wersji słodkiej, lecz warto je wypróbować w wersji wytrawnej. Wychodzą zawsze! Ten przepis to także idealny sposób na gotowanie w duchu zero waste, bo w naszych muffinach mogą znaleźć się dowolne wytrawne dodatki, które akurat mamy pod ręką. Sprytnie i smakowicie.

- 1 czubata szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka lub maślanki
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 1 jajo Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół: oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę wytrawnych dodatków, mogą to być: szynka, ser, oliwki, kapary, suszone pomidory, pestki dyni lub słonecznik

Potrzebne nam będą 2 miski i 8-10 foremek na muffiny.
W pierwszej misce staranie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce równie starannie mieszamy składniki mokre: mleko lub maślankę, olej i całe jajo. Możemy to tego celu użyć ręcznego miksera ustawionego na najniższe obroty. Składniki suche i mokre szybko łączymy, mieszając przy pomocy łyżki – masa nie musi być jednolita. Do ciasta dokładamy dodatki i znów krótko mieszamy.
Ciasto rozkładamy do foremek. Jeżeli używamy silikonowych, papierowe papilotki nie będą nam potrzebne. Muffinki pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół lub termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest suche i w razie potrzeby dopiekamy przez kolejne 2-4 minuty.

PRZEPIS
Jaja faszerowane
Klasyka imprezowych przekąsek: faszerowane jaja. Przygotujemy je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną z talerza. Taka przekąska gwarantuje nam, że zadbamy o zdrowie, bo połączenie jaj, tuńczyka i awokado to prawdziwa bomba odżywcza!

- 1 opakowanie (10 sztuk) jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 1 małe dojrzałe awokado
- ½ puszki tuńczyka
- 1 mała cebula
- kilka łyżek majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Jaja gotujemy na twardo przez około 8-10 minut, studzimy i obieramy ze skorupek. Obrane delikatnie kroimy na pół i oddzielamy białko od żółtka. Żółtka rozkładamy po połowie do dwóch miseczek, do pierwszej dodajemy odsączonego tuńczyka, do drugiej obrane awokado. Zawartość obu miseczek bardzo drobno rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Obie pasty doprawiamy według uznania solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bardzo drobno poszatkowaną cebulą. Masę rozkładamy do łódeczek z białek jaj. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką. Jako posypki możemy też użyć np. słodkiej papryki w proszku, ziaren sezamu lub startego parmezanu.

PRZEPIS
Rolada szpinakowa
Ta efektowna roladka wbrew pozorom nie wymaga dużej wprawy ani długiego czasu przygotowania. Najważniejsze są dobrej jakości jaja i temperatura piekarnika nie przekraczająca 170 stopni Celsjusza. Reszta niemal „robi się sama”.

Składniki na ciasto:
- 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej typ 450
- 150 g szpinaku – idealnie sprawdzi się rozdrobniony szpinak mrożony
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru

Nadzienie:
- dowolny kremowy serek o smaku śmietankowym
- opakowanie wędzonego łososia lub szynki konserwowej
- opcjonalnie: koperek lub szczypiorek

Na początek przygotowujemy ciasto. Do rozmrożonego i odciśniętego szpinaku dodajemy mleko, całe jaja oraz sól i cukier. Całość miksujemy blenderem „żyrafą” (lub innym, który mamy w domu). Dodajemy przesianą mąkę i wszystkie składniki powtórnie miksujemy na gładką masę, starając się przy okazji wtłoczyć do niej powietrze.
Jak największą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wylewamy na nią masę. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza (tryb góra-dół), uważając, żeby nie przypalić szpinakowego placka. Przed wyjęciem pozwalamy ciastu odpocząć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciasto zdejmujemy z blaszki razem z papierem. Smarujemy je w całości równą warstwą serka, posypujemy ziołami (jeżeli używamy), a następnie układamy równą warstwę z plastrów łososia lub szynki. Tak przyszykowany placek zawijamy w roladę. Przed pokrojeniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce co najmniej pół godziny.

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Niedziela [27.11.2022, 22:36:34] • [IP: 88.218.253.***]

Rolada szpinakowa Ta efektowna roladka wbrew pozorom nie wymaga dużej wprawy ani długiego czasu przygotowania. Najważniejsze są dobrej jakości jaja i temperatura piekarnika nie przekraczająca 170 stopni Celsjusza. Reszta niemal „robi się sama”. TAK Kupiłem jaja Farmy Drobiu Jokiel, włączyłem piekarnik na 170 oC - CZEKAŁEM GODZINĘ A ROLADY NIE MA :-(( (

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Stowarzyszenie Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego opracowuje plan zrównoważonej mobilności miejskiej do roku 2030. Mieszkańcy naszego miasta będą mieli możliwość zabrania głosu 6 lutego od godziny 17:00 do 20:00 w MDK. Zainteresowanych zapraszamy! Dzięki konsultacjom zostanie przygotowana diagnoza - uzyskanie zwrotnej informacji o oczekiwaniach, potrzebach, obawach, preferencjach, pozwalająca na postawienie roboczych hipotez dotyczących celów strategicznych, do późniejszej weryfikacji w ramach badań i ekspertyz ■ Od 1 lutego w Świnoujściu działa stacja dializ. Po tym, jak pod koniec ubiegłego roku z prowadzenia stacji zrezygnowała prywatna firma, pacjenci musieli dojeżdżać do najbliższej jednostki w Szczecinie ■ Zanim w tunelu pod Świną pojadą samochody, władze miasta chcą zaprosić mieszkańców do podwodnego spaceru pomiędzy wyspami. Nie znamy jeszcze terminu tej przechadzki. Prezydent Świnoujścia konsultuje datę z wykonawcą tunelu ■ Na skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Nowokarsiborskiej nie będzie ronda lecz skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną ■ Od najbliższego piątku, 27 stycznia wznawia działalność stacja dializ w Świnoujściu ■ Kiedy 8 lat temu przygotowywana była dokumentacja projektowa przebudowy ulicy Wojska Polskiego na odcinku od ulicy Leśmiana do ulicy Matejki projektant uwzględnił zatoczkę dla przystanku autobusowego przy ul. Wojska Polskiego vis’a vis Urzędu Miasta (budynek12). Przystanek powstał, ale nie taki jak przewidywał projekt. Miała być zatoka autobusowa a wyszedł przystanek przychodnikowy, który przy okazji blokuje ruch samochodów. Czy to przypadek, nie sądzę... Konia z rzędem więc temu kto wytłumaczy dlaczego w tak newralgicznym miejscu autobusy miejskie nie mogą schować się spokojnie w zatoczce przy jezdni. Powstaje więc pytanie kto zdecydował i zmienił na gorsze rozwiązanie ■ Dramatyczny wypadek na S3 w pobliżu Skwierzyny. W zderzeniu kampera z wojskową ciężarówką zginął 44 - letni mieszkaniec Świnoujścia i jego 10 - letnia córka ■ Tragiczny wypadek wydarzył się na S3 w pobliżu miejscowości Skwierzyna w województwie lubuskim na drodze prowadzącej do Zielonej Góry. W zderzeniu kampera z wojskową ciężarówką amerykańskiej armii zginęli na miejscu 44 – letni mieszkaniec Świnoujścia i jego 10 – letnia córka. Zdjęcia z miejsca wypadku są wstrząsające. Widać na nich, że po kamperze którym podróżowały ofiary wypadku zostało jedynie podwozie. 44 – latek był znanym nie tylko w Świnoujściu ale także w całej Polsce miłośnikiem i pasjonatem caravaningu ■ Wygląda na to, że zeszłoroczne liście będą nam towarzyszyć przez całą zimę. Dopóki nie rozwieje ich wiatr lub nie usuną wiosenne porządki. Miasto, w bardzo wielu punktach pokryte jest liśćmi w różnym stopniu rozkładu. Zależnie od pogody, albo wirują unoszone podmuchami wiatru, albo, po dłuższych opadach, które mamy od kilku dni, zalegają na chodnikach, przy krawężnikach, na skwerach. A przecież tak niewiele trzeba, aby było czyściej, ładniej... ■ Spłonął punkt gastronomiczny na promenadzie! Świadkowie pożaru usłyszeli huk. Zobacz film! ■ Na pomoc pogorzelcom z Kodrąbka W domu państwa Piątkowskich wybuchł pożar, który pozbawił ich całego dorobku. Z ogniem, który wybuchł rano, walczyło 7 zastępów Straży Pożarnej, jednak po ugaszeniu zostało tylko pogorzelisko. Państwo Piątkowscy zdołali opuścić płonący dom, lecz nie zdążyli zabrać ze sobą niczego - uciekli z pożaru w piżamach. Żeby znów mogli zamieszkać pod własnym dachem, trzeba przeprowadzić gruntowny remont całego domu, kupić meble i sprzęty, które spłonęły. Konieczna jest wymiana wszystkich drzwi, okien, podłóg, trzeba skuć tynki i położyć je od nowa, wymalować, wymienić instalację elektryczną i wiele innych rzeczy. Dlatego została zorganizowana akcja zbierania pieniędzy na rzecz pogorzelców z Kodrąbka, liczy się każda złotówka, nie bądźmy obojętni wobec tej tragedii. https://zrzutka.pl/jmufu4 ■