Piknik rozpocznie się o godzinie 12:00 od oficjalnego otwarcia i powitania uczestników. Już kwadrans później, o 12:15, specjalny gość z Niemiec opowie o śledziu i jego znaczeniu w kuchni nadmorskiej. O godzinie 13:15 zaplanowano pierwszą degustację – przystawkę. W samo południe kulinarnego tempa nada pokaz gotowania na żywo, który poprowadzi dobrze znany mieszkańcom Robert Bochenko.
Kolejna degustacja odbędzie się o 15:00, tym razem będzie to danie główne. Słodkim akcentem wydarzenia stanie się deser lub zimna przekąska o godzinie 16:30.
Organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych. W trakcie całego pikniku dzieci będą mogły korzystać z licznych atrakcji, takich jak gry i zabawy, malowanie buziek, popcorn, wata cukrowa czy kolorowe baloniki.
Piknik Śledziowy ma być okazją do wspólnego spędzenia czasu, poznania tradycji i spróbowania wyjątkowych potraw. To wydarzenie, które wpisuje się w charakter Świnoujścia jako miasta nadmorskiego, gdzie ryba od pokoleń zajmuje ważne miejsce na stołach mieszkańców.
Projekt "Odkryj tradycje i bogactwo turystyczne Kurortów Wyspy Uznam" jest dofinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Funduszy Małych Projektów w ramach Programu Współpracy Interreg VI A Meklemburgia-Pomorze Przednie/Brandenburgia / Polska 2021 – 2027 w Euroregionie Pomerania).
Wojciech Basałygo
podinspektor
Biuro Informacji i Konsultacji Społecznych
Łowić i nie pytać, a ci, którzy Nam tego zabraniają, to rozstrzelać, albo w inny sposób zutylizować, bo to są zdrajcy Narodu Polskie, którzy działają przeciwko Narodowi Polskiemu!!
LUDZIE WEŹCIE SIĘ ODMULCIE - MAMY NOWE CZASY!! ILEŻ JESZCZE TYCH WSPOMNIEŃ, PODZIAŁÓW I NIENAWIŚCI?? R Z Y G A Ć S I Ę C H C E!!
IP: 89.247.168.* Owszem, łowili tutaj i jedli śledzie, kiedy my dostępu do morza nie mieliśmy choćby...więc z czego ten brecht?
🤯🙈😂gość z Niemiec mnie chce nauczyć cos o śledziu!??!!🤣🤣🤣
Skąd niby ma być mi znany Robert Bochenko? No co innego kierownik urzędu, kierownik muzeum, no nawet kierownik z biblioteki - owszem znam, nawet pani od WF, która miesza teraz na miasteczkowych przystankach, też znam! ale za Chiny ludowe, z całym szacunkiem Roberta Bochenka nie znam :(
36***a kto tobie trollu pisowski rozum zajumal?? Raczej nigdy go nie miałeś. Tam gdzie stoją Adlery rzadko cumowaly kutry rybackie ale ty jak wasza tv, aby klepać i siać nienawiść. Lepiej aby tam byl brud i kundle srały ale to byly wasz brud... Polski.
"ODRA", " CERTA" to były firmy zajmujące się połowem i przetwórstwem ryb, w tym bałtyckich. Były też łódki i łódeczki drobnych rybaków którzy także łowili ryby i przywozili je na sprzedaż przy nabrzeżu Władysława IV. Teraz jest to teren eksterytorialny niemieckiego ADLERA. Nawet śledzia bałtyckiego nam zajumali. TAKIE czasy (niemieckie)
A kiedy bendą zupe dawać. My z Mironem i Szaszką zafsze tam poszli i my te zupe brac w paszcze. My te zupe tez brac w pojemnik i my tez w doma brac pozniej w paszcze. Poniemajet wy
Gość z Niemiec, ciekawie brzmi.Sledz bałtycki to obecnie trucizna, taką nam chce serwować.
Jak się szło ul Stalingradu naprzeciw samu to był sklep z którego bił zapach znajomy którym pachniało całe miasto w czasie wielkich połowów śledzia i przygotowywania jego na dłuższe czasy kiedy nie było co łowić gdyż odpływał na pełne morze. A teraz ? Teraz trzeba wzywać jakiegoś znawcę tematu (jak ustalano granicę morską tuż po wojnie to taki ekspert od wód przybrzeżnych wielokrotnie nas wykiwał co skutkuje teraz budowa za ogromne pieniądze nowego toru wodnego do portu gdyż stary będący na wodach terytorialnych Niemiec został praktycznie zablokowany Mn rurami gazowymi i niechęcią Niemiec do tego że NASZ port chce się rozwijać a teraz to Niemcy dyktują warunki). Tak że zaproszenie Niemca do tego aby uświadamiał nas a zwłaszcza naszych rybaków co do połowów i obróbki śledzia to jest odbierane jako policzek dla Polski. A do tego pytanie, , gdzie się podziały polskie firmy połowowo przetwórcze a do tego drobni rybacy zalewowo przybrzeżni i ich łódki o zarobkach czy naszej tradycji śledzia nie wspomne