POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [12.01.2022, 18:34:57] • Polska

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie

fot. Organizator

Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.

Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.

Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, z łaciny: carnem levāre ("usuwać mięso") bądź caro, vale ("żegnaj mięso"). Do Polski zwyczaj przywędrował w średniowieczu. W staropolskiej tradycji okres ten nazywano mięsopustem bądź zapustami. Bawiono się zgodnie ze statusem społecznym i zamożnością, wszędzie jednak dużo jedzono, tańczono i pito. Organizowano także wystawne bale i uczty, kostiumowe reduty oraz kuligi.

Roślinne menu
Skoro karnawał to czas pożegnania z mięsem, warto przygotować nowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze menu.

Dieta roślinna jest niezwykle różnorodna, a zmiana w kierunku takiego sposobu odżywiania otwiera przed nami nowe i zaskakujące możliwości kulinarne – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z organizacji ProVeg Polska, partner merytoryczny kampanii PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. – Warto pamiętać również, że sposób życia, w którym wykluczamy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko wybór dietetyczny. Ta drobna zmiana na talerzu może być korzystna dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.

W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Źródła:
nikidw.edu.pl/2021/02/16/ostatki-kusaki-miesopust-ludowe-zabawy-na-ostatni-dzien-karnawalu/
proveg.com/pl/roslinne-jedzienie-styl-zycia/dieta-roslinna-co-jedza-weganie/
www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 puszka białej fasoli
• ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 8 suszonych, wędzonych śliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka majeranku
• 1 pęczek lubczyku
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
• W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
• Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
• Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
• Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki przyprawy curry
• 150 g soczewicy czerwonej
• 50 g płatków owsianych
• 1 puszka gęstego napoju kokosowego
• 200 ml bulionu warzywnego
• 250 ml wody
• 1 limonka
Sposób przygotowania:
• Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry. Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
• Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
• Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
• Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.

Chrupiąca cieciorka
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 puszka ciecierzycy
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki przyprawa Za'atar Knorr
• 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
• szczypta soli

Sposób przygotowania:
• Odsącz ciecierzycę i osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zarumieniła.
• Ostrą paprykę, Za’atar i sól zmieszaj z oliwą z oliwek. Do powstałej mieszanki przypraw wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj. Podawaj wystudzone.

Karolina Wojewodzic
PR Manager
Yellowcups


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Stowarzyszenie Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego opracowuje plan zrównoważonej mobilności miejskiej do roku 2030. Mieszkańcy naszego miasta będą mieli możliwość zabrania głosu 6 lutego od godziny 17:00 do 20:00 w MDK. Zainteresowanych zapraszamy! Dzięki konsultacjom zostanie przygotowana diagnoza - uzyskanie zwrotnej informacji o oczekiwaniach, potrzebach, obawach, preferencjach, pozwalająca na postawienie roboczych hipotez dotyczących celów strategicznych, do późniejszej weryfikacji w ramach badań i ekspertyz ■ Od 1 lutego w Świnoujściu działa stacja dializ. Po tym, jak pod koniec ubiegłego roku z prowadzenia stacji zrezygnowała prywatna firma, pacjenci musieli dojeżdżać do najbliższej jednostki w Szczecinie ■ Zanim w tunelu pod Świną pojadą samochody, władze miasta chcą zaprosić mieszkańców do podwodnego spaceru pomiędzy wyspami. Nie znamy jeszcze terminu tej przechadzki. Prezydent Świnoujścia konsultuje datę z wykonawcą tunelu ■ Na skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Nowokarsiborskiej nie będzie ronda lecz skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną ■ Od najbliższego piątku, 27 stycznia wznawia działalność stacja dializ w Świnoujściu ■ Kiedy 8 lat temu przygotowywana była dokumentacja projektowa przebudowy ulicy Wojska Polskiego na odcinku od ulicy Leśmiana do ulicy Matejki projektant uwzględnił zatoczkę dla przystanku autobusowego przy ul. Wojska Polskiego vis’a vis Urzędu Miasta (budynek12). Przystanek powstał, ale nie taki jak przewidywał projekt. Miała być zatoka autobusowa a wyszedł przystanek przychodnikowy, który przy okazji blokuje ruch samochodów. Czy to przypadek, nie sądzę... Konia z rzędem więc temu kto wytłumaczy dlaczego w tak newralgicznym miejscu autobusy miejskie nie mogą schować się spokojnie w zatoczce przy jezdni. Powstaje więc pytanie kto zdecydował i zmienił na gorsze rozwiązanie ■ Dramatyczny wypadek na S3 w pobliżu Skwierzyny. W zderzeniu kampera z wojskową ciężarówką zginął 44 - letni mieszkaniec Świnoujścia i jego 10 - letnia córka ■ Tragiczny wypadek wydarzył się na S3 w pobliżu miejscowości Skwierzyna w województwie lubuskim na drodze prowadzącej do Zielonej Góry. W zderzeniu kampera z wojskową ciężarówką amerykańskiej armii zginęli na miejscu 44 – letni mieszkaniec Świnoujścia i jego 10 – letnia córka. Zdjęcia z miejsca wypadku są wstrząsające. Widać na nich, że po kamperze którym podróżowały ofiary wypadku zostało jedynie podwozie. 44 – latek był znanym nie tylko w Świnoujściu ale także w całej Polsce miłośnikiem i pasjonatem caravaningu ■ Wygląda na to, że zeszłoroczne liście będą nam towarzyszyć przez całą zimę. Dopóki nie rozwieje ich wiatr lub nie usuną wiosenne porządki. Miasto, w bardzo wielu punktach pokryte jest liśćmi w różnym stopniu rozkładu. Zależnie od pogody, albo wirują unoszone podmuchami wiatru, albo, po dłuższych opadach, które mamy od kilku dni, zalegają na chodnikach, przy krawężnikach, na skwerach. A przecież tak niewiele trzeba, aby było czyściej, ładniej... ■ Spłonął punkt gastronomiczny na promenadzie! Świadkowie pożaru usłyszeli huk. Zobacz film! ■ Na pomoc pogorzelcom z Kodrąbka W domu państwa Piątkowskich wybuchł pożar, który pozbawił ich całego dorobku. Z ogniem, który wybuchł rano, walczyło 7 zastępów Straży Pożarnej, jednak po ugaszeniu zostało tylko pogorzelisko. Państwo Piątkowscy zdołali opuścić płonący dom, lecz nie zdążyli zabrać ze sobą niczego - uciekli z pożaru w piżamach. Żeby znów mogli zamieszkać pod własnym dachem, trzeba przeprowadzić gruntowny remont całego domu, kupić meble i sprzęty, które spłonęły. Konieczna jest wymiana wszystkich drzwi, okien, podłóg, trzeba skuć tynki i położyć je od nowa, wymalować, wymienić instalację elektryczną i wiele innych rzeczy. Dlatego została zorganizowana akcja zbierania pieniędzy na rzecz pogorzelców z Kodrąbka, liczy się każda złotówka, nie bądźmy obojętni wobec tej tragedii. https://zrzutka.pl/jmufu4 ■