POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [16.01.2022, 19:07:45] • Polska

Pożywany quiche w stylu zero waste z cukinią, fetą i szynką

Pożywany quiche w stylu zero waste z cukinią, fetą i szynką

fot. Organizator

Jak ograniczyć marnowanie żywności? Wykorzystaj resztki jedzenia z lodówki i przygotuj pyszne danie w myśli zasady zero waste, np. pożywny quiche. Ta szybka potrawa będzie świetnym pomysłem zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. Quiche możesz przygotować z dowolnych składników – w przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu. Wypróbuj nasz pomysł na smakowity quiche z cukinią, fetą i szynką.

Jeśli chcesz wyzwolić swoją kreatywność w kuchni, quiche będzie idealną potrawą do kulinarnych eksperymentów. Wprawdzie składniki bazowe są przeważnie takie same: jajka, śmietana, ale już dodatki możesz dowolnie zmieniać. Mogą to być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Aby quiche był pożywny i dodawał energii, warto wzbogacić go wędliną, która jest bogatym źródłem białka, np. szynką Kurpiowskie Specjały. To wędlina z wysokiej jakości mięsa wieprzowego – świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Quiche z cukinią, fetą i szynką

Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje

Składniki:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1/3 łyżeczki soli
• tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:
• 150 g szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 120 g tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
• 1/2 cukinii
• 2 pory
• 1 kostka sera feta
• 2 jajka
• 180 g śmietany 30%
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• świeżo mielony pieprz
• świeża bazylia do dekoracji

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W najbliższych dniach w tunelu pod Świną nastąpią zmiany w organizacji ruchu. W dniach 25/26.11, 26/27.11, 27/28.11 w godzinach od 22.00 do 5:00 ruch w tunelu będzie odbywał się wahadłowo. Wahadłowa organizacja ruchu obowiązywać będzie również w nocy z 28 na 29 listopada w godzinach od 22:00 do 23:00, a od 23:00 do 05:00 tunel zostanie całkowicie zamknięty ■ Stowarzyszenie Importerów i Dystrybutorów Pirotechniki apeluje do władz Świnoujścia o uwzględnienie w konsultacjach głosów branży: – Zwracając się do Prezydent Miasta Świnoujścia liczymy, że głos branży reprezentowanej przez największych polskich importerów oraz dystrybutorów wyrobów pirotechnicznych, pozwoli na wypracowanie kompromisowych rozwiązań. Zdecydowanie sprzeciwiamy się planom wprowadzenia ograniczeń lub zakazów użycia fajerwerków przez niektóre z władz samorządowych – informuje Stowarzyszenie ■ Na rok 2026 została wyznaczona apteka „Centrum Zdrowia – 24H”, prowadzona w Świnoujściu przy ul. Grunwaldzkiej 21, do pełnienia dyżurów w godzinach od 21:00 do 23:00, codziennie w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2026 roku ■